П`ятниця, 2024-03-29, 3:33 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Жовтень » 23 » Симвастатин
6:48 PM
Симвастатин

Інструкція

для медичного застосування препарату

Симвастатин

(SIMVASTATIN)

 

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: simvastatin;

1,2,3,7,8,8a-гексагідро-3,7-диметил-8-[2-(тетрагідро-4-гідрокси-6-оксо-2Н-піран- 2-іл)етил]-1-нафталеніл-2,2-диметилбутаноат;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, овальні,  двоопуклі,  для 10 мг –світло-рожевого кольору, з рискою і  тисненням „0” по обидві сторони риски на одному боці таблетки; для 20 мг – жовтувато-коричневого кольору з тисненням   „20” на одному боці таблетки; для 40 мг -  рожевого кольору з тисненням „40” на одному боці таблетки.

склад: 1 таблетка містить симвастатину  10 мг, 20 мг, 40 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль прежелатинізований, бутилксіанізол (гваякол) , кислота аскорбінова, кислота лимонна, кремнію діоксид колоїдний, тальк, магнію стеарат, гідроксипропілметилцелюлоза, заліза оксид червоний, заліза оксид жовтий, триетилцитрат, титану діоксид, повідон.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Препарати, які знижують рівень холестерину і тригліцеридів в сироватці крові. Інгібітори ГМГ-КоА редуктази. Код ATC C10A A01

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Після перорального застосування симвастатин, який є неактивним лактоном, гідролізується в печінці до відповідної форми активної бета-оксикислоти, яка має потужну активність у пригнічуванні ГМГ-КoA редуктази (3 гідрокси - 3 метилглутарил КoA редуктази). Цей ензим каталізує перетворення ГМГ-КoA у мевалонат – на  ранній стадії, яка обмежує реакцію біосинтезу холестерину.

Симвастатин показав здатність знижувати концентрації як нормального, так і підвищеного холестерину, ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ). Механізм ЛПНЩ-знижувального ефекту симвастатину включає редукцію концентрації ЛПНЩ-холестерину і ЛПНЩ рецепторів, призводячи до зниженої продукції та збільшеного катаболізму ЛПНЩ -холестерину. Аполіпопротеїн B також суттєво знижується під час лікування симвастатином. До того ж симвастатин помірно збільшує рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ) - холестерину та зменшує рівень тригліцеридів у плазмі крові.

Фармакокінетика. Симвастатин гідролізується in vivo до відповідної бета-оксикислоти. Гідроліз відбувається, головним чином, у печінці; рівень гідролізу в плазмі дуже повільний.

В організмі людини симвастатин добре абсорбується. Печінка є початковим місцем дії активної форми. Доступність бета-оксикислоти в систему крові після перорального прийому симвастатину становить менше 5% дози. Максимальна концентрація в плазмі крові активних інгібіторів досягається приблизно через 1–2 години після застосування симвастатину. Одночасне вживання їжі не впливає на абсорбцію.

Після збільшення доз симвастатину акумуляція препарату не спостерігалась. Зв’язування з білками плазми симвастатину та його активного метаболіту більше  95%.

Період напіввиведення для симвастатину становить 1,3–3 год.

 

Показання для застосування. Гіперхолестеринемія

Лікування первинної  гіперхолестеринемії або змішаної дисліпідемії, як додатковий засіб до дієти, коли реакція організму на дієту та інші немедикаментозні засоби лікування (наприклад, фізичні вправи, зниження ваги) є неефективною.

Лікування гомозиготної спадкової гіперхолестеринемії як додатковий засіб лікування до дієти та інших ліпідзнижувальних лікувальних засобів (наприклад, аферез ЛПНЩ- ліпопротеїдів низької щільності) або якщо такі засоби лікування не підходять.

Первинна та  вторинна профілактика серцево-судинних ускладнень у хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС), цукровий діабет.

 

Спосіб застосування та дози. Добова доза становить 5–80 мг на добу, яка застосовується внутрішньо одноразово ввечері. За необхідності дозу можна змінити не раніше, ніж через 4 тижні до максимальної дози 80 мг препарату на добу, яка застосовується одноразово ввечері. Пацієнтам, які мають тяжку форму гіперхолестеринемії та пацієнтам із підвищеним ризиком виникнення серцево-судинних ускладнень рекомендується доза 80 мг.

Гіперхолестеринемія

Пацієнти повинні дотримуватись стандартної дієти для зниження рівня холестерину та продовжувати дотримуватись цієї дієти під час лікування симвастатином. Звичайна початкова доза препарату становить 10–20 мг 1 раз на добу ввечері. Пацієнти, які потребують значного зниження ЛПНЩ-холестерину (більше ніж 45%), можуть почати з дози 20–40 мг на добу одноразово ввечері. За необхідності доза може змінюватись, як зазначено вище.

Гомозиготна спадкова гіперхолестеринемія

Рекомендована доза симвастатину становить 40 мг на добу, яку застосовують увечері, або

 80 мг на добу, яку розподіляють на три прийоми: 2 рази по 20 мг та дозу 40 мг приймають увечері. Симвастатин рекомендується для застосування як додатковий засіб лікування до інших ліпідзнижувальних засобів (наприклад, аферез ЛПНЩ) або якщо таке лікування є недоступним.

Профілактика серцево-судинних захворювань

Звичайну дозу симвастатину, яка становить  20–40 мг на добу, застосовують один раз увечері у пацієнтів із високим ризиком розвитку ускладнень ІХС (за наявності або відсутності гіперліпідемії). Почати застосування препарату можна одночасно з дієтою або вправами. При потребі доза може змінюватись, як зазначено вище.

Супутня терапія

Симвастатин ефективно діє як при застосуванні одного препарату, так і в комбінації із секвестрантами жовчної кислоти. Препарат слід застосовувати не менш ніж за 2 години до або не менш ніж через 4 години після застосування  секвестрантів жовчної кислоти.

Дозування при нирковій недостатності

У пацієнтів із нирковою недостатністю середньої тяжкості зміни в дозуванні необов’язкові.

Якщо застосування симвастатину вважається необхідним у пацієнтів із тяжкою формою ниркової недостатності (при кліренсі креатиніну <30 мл за хвилину), слід бути обережними при застосуванні доз, які перевищують 10 мг на добу.

Застосування препарату людьми літнього віку

Регулювати дозування не рекомендується.

 

Побічна дія. Можливі: головний біль, запаморочення, периферична нейропатія; анемія; запор, біль м’язів живота, метеоризм, диспепсія, діарея, нудота, блювання, панкреатит; гепатит/жовтяниця; висип, свербіж, облисіння; міопатія, гострий некроз скелетних м’язів, міалгія, м’язові судоми; астенія;

Рідко: хвороба Квінке, вовчакоподібний синдром, поліміалгія, дерматоміозит, васкуліт, тромбоцитопенія, еозинофілія, збільшення ШОЕ, артрит та артралгія, кропив’янка, чутливість до світла, гарячка, гіперемія, диспное та нездужання,  зростання трансаміназ (аланін амінотрансферази, аспартат амінотрансферази, g-глутаміл транспептидази), підвищення рівня лужної фосфатази; зростання рівня креатинфосфокінази (КФК).

 

Протипоказання. Гіперчутливість до симвастатину або будь-яких інших складових препарату.

  • Активна форма захворювання печінки або стійке підвищення трансаміназ в сироватці крові, незалежно від етіології.
  • Вагітність та період годування груддю, дитячий вік.
  • Одночасне застосування сильних інгібіторів CYP3A4 (наприклад, ітраконазол, кетоконазол, інгібітори протеази ВІЛ, еритроміцин, кларитроміцин, телітроміцин та нефазодон).

 

Передозування. Тривалий прийом препарату посилює ймовірність прояву побічних дій.

У випадку передозування необхідно промити шлунок, застосувати активоване вугілля. Слід контролювати рівень креатинфосфокінази в сироватці крові.

 

Особливості застосування.

Міопатія/ Гострий некроз скелетних м’язів.

Симвастатин, як й інші інгібітори ГМГ-КoA редуктази, інколи може викликати розвиток міопатії, яка проявляється у вигляді болю в м’язах, чутливості до навантажень або слабкості в м’язах. Ризик розвитку міопатії збільшується при підвищенні дози препарату.

Збільшення рівнів КФК більш ніж у 10 разів порівняно з нормою потребує негайної відміни препарату  і медичного  нагляду до повної нормалізації показників.

Ризик розвитку міопатії зростає за наступних умов: наявність ниркової недостатності, тяжкі інфекційні хвороби, тяжкі ендокринологічні та метаболічні порушення, тяжкі хірургічні втручання, неконтрольовані судоми тощо.

Ризик розвитку міопатії зростає при одночасному застосуванні з фібратами (гемфіброзилом), препаратами нікотинової кислоти, циклоспорином.

Гепатотоксичність препарату - холестаз, розвиток гепатиту, підвищення рівня печінкових трансміназ збільшується  в 3 рази порівняно з нормою, за таких умов навіть при відсутності клінічної симптоматики потрібна негайна відміна препарату і медичний нагляд.

З обережністю застосовують препарат для лікування пацієнтів з захворюваннями печінки в анамнезі, а також при хронічному алкоголізмі. У процесі лікування необхідно періодично перевіряти рівень холестерину в крові та проводити печінкові тести. У випадку стійкого підвищення вмісту в крові печінкових трансаміназ та/або креатинфосфокінази показана відміна препарату.

З обережністю рекомендовано застосування з препаратами, які мають потенційну нефро- та гепатотоксичність.

Діти.

Ефективність та безпечність застосування в дітей та підлітків не встановлені. Тому симвастатин не рекомендується застосовувати в педіатричній практиці.

Вагітність та годування груддю.

Застосування симвастатину протипоказане в період вагітності. Безпечність застосування препарату у вагітних жінок не встановлена.

Вплив на здатність керувати автомобілем та використовувати технічні пристрої.

Симвастатин не має або має незначний вплив на здатність керувати автомобілем та використовувати технічні пристрої. Проте при керуванні транспортними засобами або використанні технічних пристроїв слід зважати на те, що були нечисленні повідомлення про випадки запаморочення після прийому препарату.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Одночасне застосування симвастатину з ітраконазолом, кетоконазолом, інгібіторами протеази ВІЛ, еритроміцином, кларитроміцином, телітроміцином та нефазодоном протипоказане. Слід бути обережними при поєднанні симвастатину з менш сильними інгібіторами CYP3A4: циклоспорином, верапамілом, дилтіаземом, аміодароном, можливе збільшення ризику розвитку міопатії та гострого некрозу скелетних м’язів.

Слід уникати одночасного прийому соку грейпфрута разом із симвастатином.

Необхідно уникати одночасного вживання симвастатину в дозах, вищих за 20 мг на день, з аміодароном або верапамілом, якщо тільки клінічна перевага не перевищує підвищений  ризик розвитку міопатії.

У пацієнтів, які приймають антикоагулянти кумарину, час протромбіну необхідно встановлювати до початку лікування симвастатином, та досить часто встановлювати під час початкового лікування для того, щоб гарантувати, що не відбувається значної альтерації часу протромбіну.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у захищеному від світла місці при температурі не вище  25 оС.

Термін придатності – 3 роки.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

 

Умови відпуску. За рецептом.

 

Упаковка. Таблетки, вкриті оболонкою, по 10 мг № 28; 20 мг, 40 мг № 28 (14x2) в картонній коробці.

 

Виробник. Лабораторіос Бельмак С.А., Іспанія.

 

Адреса.  Полігоно Індастріал Малпіка Калле С4-50016, Сарагоса, Іспанія.

Переглядів: 599 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz