П`ятниця, 2024-04-26, 5:31 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Січень » 12 » Унітіол
3:13 PM
Унітіол

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Унітіол
(Unithiolum)

Загальна характеристика:

Назва: Унітіол (Unithiolum) 

Фармакологічна дія:
Унітіол містить дві сульфгідрильні групи. По механізму дії препарат наближається до комплексона (органічних речовин, що створює міцні з'єднання з катіонами / позитивними іонами / металів). Його активні сульфгідрильні групи вступають у реакцію з тіоловими отрутами, що знаходяться в крові і тканинах, і утворюють з ними нетоксичні (нешкідливі) комплекси, які виводяться із сечею. Зв'язування отрут призводить до відновлення функції ферментних систем організму, уражених отрутою. 
Цей же механізм дії послужив підставою для застосування унітіолу при лікуванні гепатоцеребральной дистрофії (спадкового захворювання печінки і мозку, пов'язаного з порушенням обміну білків і міді / хвороби Вільсона - Вестфаля - Коновалова /), в патогенезі (процесі розвитку хвороби) якої певну роль відіграють порушення обміну міді в організмі і накопичення металу в підкіркових ядрах (в структурних утвореннях мозку). 


Показання до застосування: 
Застосовують унітіол для лікування гострих і хронічних отруєнь сполуками миш'яку, ртуті, хрому , вісмуту і інших металів, які належать до так званим тіолових отрут, тобто речовинам, здатним вступати у взаємодію з сульфгідрильних (тіоловими) групами ферментних білків і тим самим їх інактивувати (придушувати активність). Менш активний унітіол при отруєннях свинцем. 
Застосовують унітіол при отруєннях серцевих глікозидами, а також у комплексній терапії при хронічному алкоголізмі. 


Спосіб застосування: 
Для лікування гострих і хронічних отруєнь сполуками миш'яку та ртуті вводять унітіол внутрішньом'язово або під шкіру у вигляді 5% водного розчину в кількості 5-10 мл (з розрахунку 0,05 г препарату або 1 мл 5% розчину на 10 кг маси тіла хворого). Лікування слід починати як можливо раніше. При отруєннях сполуками миш'яку ін'єкції роблять в першу добу кожні 6-8 год (3-4 ін'єкції в добу залежно від стану хворого), у другу добу 2-3 ін'єкції через кожні 8-12 год, у наступні-по 1-2 ін'єкції на добу. При отруєннях сполуками ртуті ін'єкції роблять за тією ж схемою протягом 6-7 діб. Дітям препарат призначають в менших дозах відповідно до віку. 
Тривалість застосування залежить від швидкості виведення токсичних (шкідливих) сполук з організму. Лікування проводять до зникнення ознак інтоксикації (отруєння). При отруєннях солями ртуті вводять протягом не менш 6 діб. 
При отруєннях серцевими глікозидами вводять у перші 2 дні в зазначених вище дозах 3-4 рази на добу, потім 1-2 рази на добу до припинення кардіотоксичної дії (пошкоджуючого ноздсйсгіія на серці). 
Введення унітіолу при гострих отруєннях не виключає застосування інших лікувальних заходів (промивання шлунка, вдихання кисню, введення глюкози та ін.) 
При гепатоцеребральной дистрофії вводять внутрішньом'язово по 5-10 мл 59с розчину щоденно або через день; на курс 25-30 ін'єкцій з перервою між курсами 3-4 міс. 
При хронічному алкоголізмі застосовують унітіол у комплексній терапії по 3-5 мл 5% розчину 2-3 рази на тиждень. Для купірування делірію (зняття маячних станів, які є наслідком хронічного алкоголізму) вводять одноразово 4-5 мл 5% розчину унітіолу. 
Є дані про сприятливу дію унітіолу при лікуванні діабетичних полиневропатий (множинного ураження периферичних нервів, пов'язаного з підвищеним вмістом цукру в крові): поліпшення стану периферичної нервової системи та нормалізація проникності капілярів (найдрібніших судин). Призначають 5 мл 5% розчину внутрішньом'язово (10 ін'єкцій). Вважають, що у хворих на цукровий діабет знижений вміст сульфгідрильних груп у крові. Є також дані про поліпшення під впливом унітіолу стану хворих вторинним амілоїдозом (захворюванням, пов'язаним з порушенням білкового обміну і відкладенням амілоїду у внутрішніх органах, що призводить до порушення їх функції). 


Побічні дії: 
Унітіол звичайно добре переноситься. В окремих випадках виникають нудота, тахікардія (прискорені серцебиття), збліднення обличчя, запаморочення, Всі ці яштенія проходять самостійно. 


Протипоказання: 
Препарат протипоказаний при важких захворюваннях печінки, при гіпертонічній хвороби (стійкому підвищенні артеріального тиску). 


Форма випуску: 
5% розчин в ампулах по 5 мл. 


Умови зберігання: 
Список Б. У звичайних умовах. 

Переглядів: 1132 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz