П`ятниця, 2024-05-03, 11:04 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Вегетосудинна дистонія: діагностика, лікування
6:06 PM
Вегетосудинна дистонія: діагностика, лікування

Вегетативна дистонія – це комплекс симптомів, під якими маскуються дуже різні хвороби. «Дистонія» дослівно означає порушення вегетативної функції симпатичної і парасимпатичної нервової системи внаслідок різних причин.

Як виявити вегетосудинну дистонію допоможе дана стаття, яка орієнтовно описує симптоматику і найпростіші методи її лікування.

Відносно рідкісною формою є вроджена вегетативна дистонія, яка виявляється вже у дитячому віці. У малюка може з’явитися тахікардія, «скакати» кровяний тиск, боліти живіт, або голова. І що цікаво, такі зміни в самопочутті пов’язані з погодою або атмосферним тиском, стресом, нервовими перенапруженнями. Такі діти нерідко мають підвищену температуру - 37°С на тлі відносно доброго здоров’я. З віком діти цю хворобу «переростають». Проте в час перебудови гормонального фону (підлітковий вік, вагітність, чи менопауза), особливо в емоційно несприятливій ситуації, болячка може знову про себе нагадувати.

Також вегетативна дистонія супроводжує інші ураження периферичної нервової системи. Для прикладу, стиснутий спинномозковий корінець у грудному відділі викличе тахікардію, а в шийному – біль голови або ендокринні порушення, особливо функції щитоподібної та жіночих статевих залоз. Гіпертонічну хворобу І ступеня також деколи іменують вегетативною дистонією за гіпертонічним типом. Вегетативна дистонія – ще одна причина патологій органів травлення, особливо підшлункової залози, шлунка, кишечника, жовчного міхура (частіше симптоматика пов’язана з прийманням або якістю їжі).

Окремо варто виділити психофізичну вегетативну дистонію, яка виникає на фоні стресу, фізичного перенавантаження. Та найчастіше причина такої дистонії – невротичні розлади (емоційна лабільність, людина розуміє, що вона надто нервова, але нічого із собою вдіяти не може).

Гіпотонічна дистонія

Потемніння в очах може спостерігатися як при високому, так і при низькому артеріальному тиску. Для стану гіпотонії (систолічний тиск нижче ніж 90 мм. рт. ст.) в основному характерна ортостатична гіпотензія. Тоді темніє в очах, з’являються мушки перед очима, прискорене серцебиття при вставанні з лежачого положення, відчуття оніміння ніг. Так проявляється вегетативна дистонія за гіпотонічним типом. Зазвичай пацієнтам також важко довго стояти в громадському транспорті, особливо коли там душно. Для людей з гіпотонією характерно те, що їхній стан може дещо покращуватися, коли вони приймають горизонтальне положення або хоча б сідають.

Для підвищення тиску як симптоматичний препарат рекомендують пити настоянку елеутерокока по 20 крапель на воду або цукор – уранці та в обідню пору. Проте для стабілізації тиску треба лікувати підшлункову залозу, дещо підкорегувати добовий раціон. Рекомендують вживати салат з листя кульбаби, кропу, пити чай з квітів чорнобривців, кореня кульбаби, золототисячника, (1 ч. л. сухої сировини на 200 мл окропу). Вживати 3 рази на день за 15-30 хвилин до їди.

Інша причина, коли виникають схожі симптоми, - підвищена функція щитоподібної залози. Для підтвердження захворювання, слід здати аналіз крові на гормони - Т3, Т4, ТТГ, антитіла до тиреопероксидази. Щитоподібна залоза не завжди збільшена при цій хворобі. 

Одним з найефективніших методів лікування гіпертиреозу є апітерапія (укуси бджіл). З лікарських рослин допоможе настоянка з перетинок волоських горіхів, які здебільшого збирають влітку на Івана. Посікти ножем, залити горілкою в пропорції 1:1 і настояти 14 днів. Пити по 20 крапель на воду 4 рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Вегетативна дистонія як наслідок розладу органів травлення

Атонічний шлунок також може проявлятися схожою симптоматикою та вона здебільшого з’являється після їди і триває годину і більше, що залежить від ступеня перерозтягнення шлунка та якості їжі. Інколи слабкість і посилене серцебиття минають після блювання. Тоді найкраще допоможуть вісцеральна хіропрактика (специфічна методика масажу живота для підняття внутрішніх органів) і спеціальні вправи, які здатні утримувати на місці шлунок. Пацієнтам також корисно додавати в їжу пшоно. Коли їжа стала всередині, почалась тахікардія, слабкість, слід вживати пиво в невеликих дозах або сік з квашеної капусти (можна і вареної). Їсти треба малими порціями. Не можна важко працювати або носити вантажі відразу після прийомів їжі. Перед важкою працею живіт слід підв’язувати хусткою і робити це бажано в горизонтальному положенні.

При хронічному панкреатиті вегетативна дистонія також може спричинити тахікардію, притік жару до голови, брак повітря, відчуття оніміння ніг. Ці ознаки також пов’язані зі споживанням їжі, а особливо жирної або білкової. Проте, на відміну від дистонії, при хворому шлунку, симптоми можуть тривати довше,інколи цілий день.

Симптоматика зменшується, коли нічого не їсти. Особливо негативний ефект справляє їжа, котра важко перетравлюється. Таким людям узагалі краще не снідати, а перший раз їсти не раніше ніж об 11-й годині. Харчування повинно бути 4-х або 5-ти разовим, а страви теплими і «легкими». Також слід мінімізувати кількість м’яса, свіжого молока, тваринних жирів, спиртового оцту. У випадку загострення – взагалі бажано день-два поголодувати. На перше бажано вживати сухарі з чаєм, манну кашу на воді.

У процесі лікування використовуємо гіркі трави (чорнобривці, корінь кульбаби, чорнобиль-трава, золототисячник, звіробій та інші), а ще робимо масаж живота.

Дистонія в зв’язку з гормональним дисбалансом

Дисбаланс жіночих статевих гормонів може зустрічатися не тільки під час клімаксу, а й у молодому віці. Переважно таке стається після пологів або під час вагітності, також і після сильного стресу. При цій хворобі нерідко більшою чи меншою мірою задіяна щитоподібна залоза. Для лікування застосовуються полівітаміни, заспокійливі трави – півонію, валеріану, собачу кропиву, мелісу, а також ті трави, які покращують функцію жіночих статевих залоз – материнку, борову матку, реп’яшок звичайний та інші. Паралельно проводиться терапія захворювань щитоподібної залози.

Вегетативна дистонія за гіпертонічним типом

Зустрічається також і переважання тонусу симпатичної нервової системи, що клінічно проявляється пульсуючим головним болем, появою мушок перед очима. При цьому обличчя в одних людей може ставати блідим, а в інших, навпаки – червонішим.

Вегетативна дистонія за гіпертонічним типом лікується гірудотерапією (п’явки), масажом шийно-комірцевої зони хребта, апітерапією.

Проте насамперед необхідно точно визначитися з причиною – чому у вас виникає ця вегетативна проблема, томущо тільки тоді легко можна застосувати ефективне лікування вегето-судинної дистонії. 

Переглядів: 1833 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz