П`ятниця, 2024-04-19, 2:45 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Травень » 5 » Види і форми масажу
11:11 PM
Види і форми масажу

Види і форми масажу

На даний час виділяють наступні види масажу: спортивний, лікувальний, оздоровлюючий і косметичний. Кожен вид масажу відповідно ділиться на підвиди і має певні задачі.

Спортивний масаж

Даний вид масажу використовують для покращення функціонального стану спортсменів. Він ефективно знімає втому, підвищує працездатність і сприяє профілактиці травм і захворювань опорно-рухового апарату.

Спортивний масаж поділяють на попередній (мобілізаційний) і відновний. Перший проводять безпосередньо перед тренуванням (змаганням). Його мета – підготовка нервово-м’язового апарату, серцево-судинної і дихальної систем до навантажень, а також попередження травм опорно-рухового апарату.

Відновний масаж зазвичай проводять після значних фізичних і психічних навантажень. Його мета – відновлення функціонального стану спортсмена, підвищення його фізичного тонусу, зняття загальної втоми. Як правило проводять загальний відновний масаж, рідше локальний.

Лікувальний масаж

Даний вид масажу є ефективним методом профілактики і лікування різних травм і захворювань. Його модифікації змінюються в залежності від характеру функціональних порушень організму.

Для лікувального масажу використовують п’ять основних прийомів: погладжування, розтирання, витискання, розминання і вібрацію.

Оздоровчий масаж

Цей вид масажу використовують для профілактики захворювань, а також для нормалізації функцій організму і підвищення імунітету. Оздоровчий масаж буває як загальним так і локальним. Його застосовують окремо або в поєднанні з ранковою гігієнічною гімнастикою.

Косметичний масаж

Даний вид масажу використовують для попередження старіння шкіри, а також для лікування різних косметичних недоліків і шкірних захворювань. Косметичний масаж поділяється на три види: профілактичний, лікувальний і пластичний.

Профілактичний масаж спрямований на попередження старіння шкіри, усунення її сухості і покращення загального вигляду. Лікувальний масаж допомагає позбавитися зморщок, складок, набряку, надмірного відкладення жиру і т.д.

 

Форми масажу

Масаж можна поділити на загальний, локальний, парний, взаємний і самомасаж.

Загальний масаж

Масаж при якому промасовується вся поверхня тіла називається загальним. Виконують загальний масаж з дотримуванням послідовності прийомів: погладжування, витискання, розтирання, розминання і вібрація. Закінчують масаж прийомами погладжування.

Локальний масаж

При застосуванні локального масажу масують окремі частини тіла або м’язи, суглоби, зв’язки та ін. Час проведення масажу залежить від того яка частина тіла підлягає промасовуванню. Зазвичай сеанс масажу триває від 3 до 25 хвилин.

Самомасаж

Самомасаж використовують для профілактики різних захворювань і травм, а також в якості лікувального засобу при деяких патологіях.

Парний масаж

Парний масаж використовують після ранкової гімнастики, в сауні, перед спортивними тренуваннями та після їх закінчення. Ця форма масажу протипоказана при травмах хребта, попереково-крижових радикулітах, паралічах кінцівок, бронхіальній астмі, хронічній пневмонії, гастритах, колітах, холециститах та деяких інших захворюваннях. Парний масаж виконують два масажиста, які, як правило, використовують вакуумні або вібраційні апарати. В середньому сеанс триває 5-8 хвилин.

Взаємний масаж

При взаємному масажі двоє масують одне одного по черзі, використовуючи основні масажні прийоми. Такий масаж може бути ручним і апаратним, загальним і локальним. Тривалість взаємного масажу складає приблизно 10-15 хвилин.    

Переглядів: 6353 | Додав: GAL | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 1
1 Sergnuafe  
0
<a href=http://zmkshop.ru/>изготовление металлоконструкций в орехово зуево</a>

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz