П`ятниця, 2024-03-29, 10:27 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Березень » 8 » Вікові періоди життя жінки
4:35 PM
Вікові періоди життя жінки
Вікові періоди життя жінки

Кожному віковому періоду в житті жінки притаманні певні фізіологічні особливості. Виділяють ембріональний період, період дитинства, період статевого дозрівання, період статевої зрілості, клімактеричний період, період менопаузи та старечий період.

Ембріональний (пренатальний) період починається з моменту за­пліднення і триває до народження дитини. Стать плоду визначається при заплідненні хромосомним набором, який дитина отримує від батьків. Ста­теві органи починають формуватися в кінці першого місяця ембріогенезу: яєчники — з індиферентної (тобто однакової для обох статей) статевої за­лози; матка, маткові труби та верхня частина піхви — з мюллерових ка­налів; нижня частина піхви і зовнішні статеві органи — з клоаки і сечоста­тевого синуса.

Мюллерові канали — парне ембріональне утворення, закладене з обох боків хребта ембріона. З кожного з них розвивається половина матки, піхви та по одній матковій трубі. У процесі розвитку мюллерові протоки зближу­ються і з'єднуються. Спочатку утворюється тільки спільний зовнішній кон­тур органа, а всередині матково-піхвовий канал по всій довжині розділений перетинкою, яка поступово розсмоктується, і на кінець 3-го місяця внутрі-шньоутробного розвитку формується непарний орган. Якщо цей процес порушується, виникають вади розвитку жіночих статевих органів.

Період дитинства починається з народження дівчинки і триває 10-11 років. У цьому періоді між жіночим та чоловічим організмом існує лише анатомічна відмінність, функціональної різниці немає. В останні три місяці вагітності під впливом гормонів плаценти матка у плода жіночої статі швид­ко збільшується. Після народження темп росту матки та піхви у дівчинки значно нижчий, ніж тіла дитини, тому величина матки новонародженої та 10-річної дівчинки відрізняються незначно. З 10 років починає збільшуватись кількість естрогенів, що виділяється яєчниками та наднирковими залозами дівчинки. Вміст естрогенів стає більшим, ніж кількість андрогенів, завдяки чому розпочинається підготов­ка до періоду статевого дозрівання.

Період статевого дозрівання (пубертатний період) триває з 10-11 до 16 років.У цьому періоді розпочинається секреторна функція яєчників. Кількість статевих гормонів значно збільшується, їх виділення стає цик­лічним. Ще за 1-2 роки до першої менструації (menarhe) в організмі дівчинки відбуваються певні структурні зміни, спрямовані на підготовку до вико­нання менструальної функції: розвиток ендометрія та поділ його на базаль­ний та функціональний шар; утворюється кут між тілом та шийкою матки, якого не було у попередні роки життя, піхва стає довшою і змінює своє положення з майже вертикального на характерне для зрілої жінки — на­прям піхви утворює гострий кут з горизонтальною площиною. У клітинах піхви з'являється глікоген, починається процес самоочищення піхви. Мат­кові труби завдяки розвиткові м'язового шару стають коротшими, товсті­шими, їх просвіт збільшується. У цьому періоді дівчатка інтенсивно ростуть, переганяючи у рості ро­весників-хлопчиків. Будова тіла набуває притаманних жінці рис: починаєть­ся ріст і розвиток молочних залоз, з'являється волосся на лобку у межах, типових для жінки, збільшуються розміри таза.

Перша менструація настає переважно у 12-14 років. Нормальним вва­жається настання menarhe з 10 до 15 років. Початок менструації до 10 років трактують як раннє статеве дозрівання, що може бути наслідком надмірно швидких темпів розвитку, часто на грунті патологічних процесів (гормонопродукуючих пухлин яєчників, розладів ендокринної системи, спадко­вих захворювань). Якщо перша менструація настає у віці понад 16 років, слід думати про сповільнення загального та статевого розвитку.

У періоді статевого дозрівання відбувається становлення менструаль­ної функції. Спочатку менструації можуть бути нерегулярними. Через 1-2 роки цикл встановлюється, стає стабільним, двофазним. До 18 років, кінця періоду статевого дозрівання, усі органи та системи жіночого організму набувають функціональної зрілості, організм жінки може виконувати функ­цію дітонародження.

Період статевої зрілості (репродуктивний, дітородний) починаєть­ся з 18 і триває до 45-47 років. Власне репродуктивним періодом, за визна­ченням ВООЗ, є період з 20 до 40 років, оскільки до 20 років жінка ще недостатньо готова фізично та психологічно до виконання функції народження та виховання дитини, а після 40 років виникає високий ризик роз­витку вад плода. Протягом періоду статевої зрілості у жінки стабільний двофазний менструальний цикл, вона виконує статеву та репродуктивну функцію.

Клімактеричний період. Вважається, що цей період починається у 45-47 років та триває 2-3 роки, проте у багатьох жінок менструації є регулярни­ми до 50-60 років, і лише потім настають зміни, притаманні клімаксу (лат. climax — сходи). Інколи клімакс настає рано, менструації припиняються у 35-40 років. Упродовж клімактеричного періоду відбувається фізіологічне припинення менструальної функції. Зростає кількість ановуляторних циклів.

Фізіологічний клімакс проходить без особливих порушень загального стану жінки. Кількість менструальних виділень зменшується, місячні ста­ють короткими, проміжки між ними збільшуються, інколи періоди нормаль­них менструацій змінюються періодами аменореї, і врешті менструації при­пиняються зовсім.

Патологічний клімакс проявляється ациклічними матковими крово­течами і ангіоневрозом. Клімактеричний ангіоневроз дає клінічні прояви у вигляді «припливів» — відчуття жару і припливу крові до судин голови та верхньої частини тіла, коливань артеріального тиску, пітливості. Жінка відчу­ває неспокій, страх, пригнічення, погано спить. Ці явища зумовлені різким зниженням в організмі кількості естрогенних гормонів, зміною функції гіпо­фіза, гіпоталамуса, центральної нервової системи. Припинення менструацій означає припинення репродуктивної функції жінки, але статева функція та статевий потяг зберігаються ще надовго. Після завершення перехідного періоду настає період повного припи­нення менструальної функції — менопауза.

Період менопаузи (постклімактеричний період) починається з часу повного припинення менструальної функції і триває до 70 років. Зниження вмісту гормонів призводить до змін обміну речовин, що проявляється ожи­рінням або схудненням, знижується еластичність шкіри, з'являються змор­шки, статевий потяг знижується. Зазнають вікової інволюції статеві орга­ни, матка зменшується, проте функція яєчників, хоч і значно знижена, зга­сає поступово.

Старечий (сенільний) період починається після 70 років і триває до кінця життя. В організмі жінки відбуваються старечі зміни. Знижується працездатність. Починається атрофія статевих органів: матка і придатки значно зменшуються, піхва звужується, епітелій стає атрофічним, припиняється процес самоочищення піхви.

 

Переглядів: 4233 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz