Четвер, 2024-03-28, 4:00 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 23 » Вино додає здоров’я
8:17 PM
Вино додає здоров’я

Вино додає здоров’я

 Все є отрута і все є ліки. Тільки доза робить ліки отрутою і отруту ліками. (Парацельс)

Даний вислів якраз найбільш доречний стосовно вживання вина для зміцнення здоров’я.

Вино як напій відоме людству з давніх давен. В античному світі найбільш великими виробниками вина в період з V століття до н. е.. по V століття н. е.. в основному були Стародавня Греція та Стародавній Рим. Вино було відомо і вироблялося також в Колхіді, Фінікії, Єгипті, Ізраїлі та інших країнах Стародавнього світу. Але найвідомішими винами цього періоду вважалися вина Стародавній Греції. Впродовж віків цей напій завжди був невідємним компонентом застілля, змінювалась тільки методика його виготовлення. Про вино складено сила силенна афоризмів і цитат:

Вино – найбільш здоровий і гігієнічний з напоїв. (Луї Пастер)

Вино мстить п'яниці. (Леонардо да Вінчі)

Антибіотики лікують людей, але щасливими їх може зробити тільки вино. (Олександр Флемінг, винахідник пеніциліну.)

У вині - істина, у воді - здоров'я.

У вині мудрість, у пиві сила, а у воді мікроби.

У воді ти лиш своє обличчя побачиш,

У вині побачиш і серце ти чуже. (Софокл)

Вино веселить серце людське. (Біблія, Пс. 103.15)

Вино відноситься до розряду ліків. (Авіцена)

Якщо напився, не звинувачуй вино; якщо спокусився, не звинувачуй слабкість.итайське прислів'я)

 

Вино довгий час вважалося напоєм еліти, протягом всієї історії воно використовувалося в медичних цілях.

Але лікарі дуже неохоче порадять пацієнтам лікування вином. Наприклад, американська асоціація кардіологів, цілком визнаючи профілактичні властивості вина, все ж не рекомендує лікарям ставити про них до відома пацієнтів. Це зрозуміло: далеко не кожен здатний дотримуватися міри, а міра надзвичайно важлива. Вона відома: два-три келихи вина в день для чоловіків і максимум півтора для жінок. Хоча, звичайно, на неї можуть впливати характерні особливості, як людини, так і вина.

Ключовим моментом корисної дії вина є прийнята доза. Так, антиоксиданти, мисливці за вільними радикалами, при непомірному вживанні самі перетворюються в них і руйнують судини, сильно розріджуючи кров. Міру встановили англійські та американські дослідники, які визнали особливу користь червоного вина з великим вмістом дубильних речовин. Вчені з Данії виступають взагалі проти кількісних обмежень, наполягаючи: чим більше людина споживає вина, тим довше вона живе. Їх спростовує відомий французький лікар-дієтолог Мішель Монтіньяк: «Ні в якій мірі не можна пити більше півлітра вина в день».

Основний перелік ефектів вина доведений експериментально і з цим переліком погоджується більшість учених різних країн. Так зокрема вино:

• підвищує апетит;

• посилює секрецію ендокринних залоз;

• сприяє виділенню жовчі, шлункового соку і підтриманню нормальної кислотності шлунку;

• розширює судини;

• володіє антибактеріальними властивостями, виводить токсини;

• нормалізує обмін речовин;

• поліпшує сон;

• зміцнює організм;

• підвищує імунітет і тонус організму;

• сприяє відновленню життєвих сил при їх занепаді;

• збагачує організм мікроелементами, вітамінами групи B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9), амінокислотами;

• перешкоджає розвитку атеросклерозу;

• сприяють уповільненню старіння клітин;

• запобігає виникненню онкологічних захворювань;

• знижує вміст холестерину;

• перешкоджає розвитку карієсу і відкладенню зубного каменю;

• служить чудовим антистресовим засобом.

Вина в медицині

Найголовніші досліди стосовно вина вже поставлені життям і відображені результати в статистиці, яку лише слід осмислити і проаналізувати. Ось чому, наприклад, у Франції смертність від серцево-судинних захворювань вдвічі нижча середньосвітових показників? І це незважаючи на надмірний вміст холестерину в жирній і гострій національній кухні! Така кухня повинна була б обернутися для нації вбивчими інфарктами, інсультами, масовими артритами. Американці, які вивчали загадку, назвали її французьким парадоксом.

У клініках Західної Європи вже два століття призначають лікування за допомогою вина. Російські лікарі звернули свою увагу на вино трохи пізніше, з середини ХIХ ст. Сердечникам рекомендувалися білі вина і шампанське, при розладі шлунка - червоні вина з великою кількістю дубильних речовин, типу Каберне, а при анемії та авітамінозах - столові червоні вина. Застуду і запалення легенів лікували глінтвейном.

Але що ж за чарівні компоненти перетворюють вино в ліки від всього? Безперечно цього не скаже ніхто, хоча в останні роки організовано багато спроб проникнути в цілющу таємницю вина. Але поки вона захована за шістьмастами печатками - саме стільки компонентів на сьогодні визначені й виміряні, а скільки їх всього, поки невідомо. Зате точно відомо, що вино на 80% складається з біологічно чистої води, а ще в ньому від 8 до 15% спирту, отриманого в результаті бродіння цукру. Решта - в мікроскопічних дозах: органічні кислоти, глюкоза і фруктоза, фенольні складові, ароматичні речовини, ефірні масла, складні ефіри, альдегіди, дубильні речовини, 24 мікроелементи, що включають марганець, цинк, рубідій, фтор, ванадій, йод, титан, кобальт, калій, фосфор та інші, а також мінеральні солі, "живильні" речовини, амінокислоти, протеїни і вітаміни. Але про що може сказати склад компонентів? Ні про що. Вся сила в пропорціях, в складних взаємодіях. Механізм їх дії і намагаються розгадати вчені всього світу.

А поки вони б'ються над цими загадками, ми можемо керуватися тими знаннями, що вже перевірені багаторічними, а часом і багатовіковими спостереженнями.

Вино і кровоносна система

Червоне вино запобігає утворенню тромбів, позитивно впливає на серцево-судинну систему. Механізм відомий: вино покращує обмін ліпідів, сприяє правильному балансу ліпопротеїнів в крові, особливо в бік збільшення ліпопротеїдів високої густини, стримуючи розвиток атеросклерозу. І ще пом'якшує тенденцію до скорочення артерій під час стресу, зменшує кров'яний тиск і збільшує діаметр кровоносних судин. Вино допомагає розчиняти бляшки, перешкоджаючи тромбозу судин.

У Франції серцеві напади забирають на 56% менше людей, ніж у США. І тільки тому, що французи п'ють більше вина. Лікарі різних країн солідарно переконані: ризик інсульту знижується майже наполовину при вживанні двох келихів вина в день. Один з відомих американських кардіологів взагалі заявив так: утримання від червоного вина більш ніж на 24 години небезпечно для здоров'я!

Група дослідників з різних госпіталів Бостона дійшла висновку про те, що вино не тільки не небезпечне, але навіть і необхідне для гіпертоніків. Проте, в обмежених кількостях.

Протягом п'яти років лікарі аналізували і співставляли дані 14 тисяч 125 чоловіків, які скаржилися на підвищений тиск. Висновки були приголомшливими.  Дослідники довели, що ризик смерті виявився значно нижчим у тих чоловіків, хто пив помірно, але кожен день, при тиску 140/90, а також у групи з більш високим тиском і групи, яка приймала медикаменти для його зниження, не відмовляючись від спиртного. Особливо переконливо виглядає цифра: питущі хворі на 44% менше ризикують померти від «серця» або тиску, ніж непитущі або зрідка питущі.

Вино і онкологія

«За минулі десять років у тих пацієнтів медичного центру в Нансі, які випивали кожного дня свою «профілактичну» норму в 300-400 грам вина, смертність від усіх хвороб була на 30% нижче, ніж у непитущих», - такий висновок з багаторічних досліджень озвучив один із провідних спеціалістів Франції з профілактики онкологічних захворювань доктор Рено, - «У пацієнтів, які помірно вживали вино, на 20% нижчою була смертність від інфаркту і на 30% від інсульту». Вино захищає від раку? Так! Але воно ж збільшує ймовірність онкологічних захворювань при надмірному споживанні, що перевищує щоденну норму в 2-3 келиха.

На жаль, не всім видам раку можна протиставити настільки приємну профілактику. Проте деякі види пухлин цілком виразно піддаються алкогольному впливу. Наприклад, рак передміхурової залози. Це показали дослідження, проведені в клініці Міннесоти. Склад, виявлений у вині, отримав назву «кверсетен». Він надзвичайно радує лікарів, хоча на людях поки не випробуваний. Справа дійшла тільки до лабораторних мишей.

Вино і віруси

Лікарі давно звернули увагу на те, що в періоди епідемій рідше пропускають роботу через хворобу люди, які помірно п'ють вино, ніж ті, хто зловживає або взагалі не п'є. Це спостереження поклало початок величезної серії дослідів з грибком, вірусами поліомієліту, герпесу та іншими. Вино вбивало інфекцію, навіть розбавлене. Власне виноградна лоза, вимушена захищатися від усяких шкідників, виробила захисні властивості і передала їх цілющим плодам.

Вино сприяє довголіттю

Протягом майже тридцяти років датські вчені вивчали умови життя 20 тисяч чоловік на предмет залежності тривалості життя від вина. Висновок, до якого вони в результаті прийшли, нікого не приголомшив: вино має здатність продовжувати життя. А хто в цьому сумнівався?!

 Цікавіше знати, які конкретно речовини подовжують людське життя і як їх виокремити, щоб створити еліксир життя. Французи, гурмани вина, вже впритул наблизилися до створення ліків від старіння. Але отриманий з червоного вина чудодійний порошок поки не випробуваний на ссавцях.

«70 років тому ми встановили, що обмеження споживання калорій збільшує тривалість життя щурів. Протягом 70 років люди намагалися знайти цьому пояснення, - говорить вчений з медичної школи Гарвардського університету Девід Сінклер, - Тепер ми показали, що можемо контролювати тривалість життя, завдяки одній молекулі ". Вчені з Гарварду працюють зі сполукою поліфенолу, названою ресвератролом, яке виявлено у винограді.

Професор Сінклер вважає, що знайдений еліксир життя - речовину, яка значно збільшує його тривалість. Ресвератрол на 80% продовжило існування дріжджових клітин. Найвищий його зміст виявлено у винограді, що росте в несприятливих умовах довкілля. Ці речовини допомагають винограду вижити і вони ж активують ферменти, що впливають на гени старіння. Але чи поширюються ці властивості на ссавців, поки невідомо. «Шлях від дріжджів до людини довгий, - говорить Девід Фінкельштейн з американського Національного інституту геронтології. - Але шлях нам вказаний ».

А фахівці університету в Роттердамі прийшли до висновку, що регулярне вживання вина - кращі ліки від хвороби Альцгеймера. Це антиоксиданти активно перешкоджають згубному впливу вільних радикалів, які уражають клітини і заважають їх повноцінному відтворенню.

Вино проти стресу

Тут і без вчених свідоцтв все ясно. Мабуть, кожен відчув на собі цю прекрасну властивість вина - веселити, давати надію, знімати напругу. Вино - відмінний природний антидепресант і транквілізатор, воно на радість нам дано. 

Переглядів: 1945 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Wili  
0
В мене знайомий мав стенокардію, почав в профілактичних дозах приймати вино і відразу забув про хворобу...

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz