Середа, 2024-04-24, 1:32 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Грудень » 31 » Вульвіт, що це таке і як зарадити?
1:11 PM
Вульвіт, що це таке і як зарадити?

Вульвіт, що це таке і як зарадити?

Вульвіт – запальний процес зовнішніх жіночих статевих органів, до яких відносять великі і малі статеві губи, клітор, присінок піхви та бартолінові залози. Причиною хвороби є бактерії, рідше віруси або грибок. Для виникнення запалення бактерії необхідно виникнення місцево сприятливих умов. До них відносяться порушення правил гігієни, зловживання ліками, зниження імунітету, постійне подразнення вульви хімічними речовинами та механічними чинниками. Так створюються умови для розвитку запалення.

Прийнято виділяти 2 варіанти вульвіту – первинний і вторинний. Первинний розвивається здебільшого при порушенні правил особистої гігієни або механічних подразненнях. Вразливими щодо даної форми є дівчатка раннього віку (лужний рН вагінального слизу), жінки в постклімактеричному періоді (атрофічні зміни слизової оболонки). В основі виникненні вторинного вульвіту  лежить запальний процес у внутрішніх статевих органах або сечовидільній системі. Збудник разом з виділеннями поширюється по типу нисхідної інфекції.

В залежності від характеру виявленого збудника вульвіт буває неспецифічний і специфічний (хламідії, трихомонади та ін.).

Симптоматика вульвіту типова. Дівчина або жінка скаржаться на свербіж, печіння в ділянці паху і великих статевих губ. З’являються почервоніння і виділення, які спочатку носять серозний характер (прозорі). В задавнених випадках можуть виникати ерозії та виразки. Як відповідь на розвиток запального процесу збільшуються пахові лімфовузли, з’являється лихоманка і загальна слабкість.

При виявленні вказаних симптомів необхідно відразу відвідати гінеколога, котрий призначить додаткові обстеження і візьме мазок з піхви. Саме по характеру збудника і його чутливості до антибіотиків буде підбиратися подальше лікування.

Лікування в першу чергу спрямоване проти збудника. Якщо це бактерії - призначають антибіотик, при грибковій інфекції – протигрибкові препарати. Необхідним для ефективності лікування є дотримання правил гігієни (туалет зовнішніх статевих органів антисептиками 4р/д), уникнення статевих контактів, часта зміна білизни. Зовнішні статеві органи жінки зазвичай промивають розчином фурациліну, трав’яними настоями чи відварами, застосовують спринцювання і примочки з слабким розчином марганцівки. Якщо вульвіт супроводжується значними виділеннями застосовують присипки. Якщо свербіж вульви є причиною безсоння слід застосовувати мазі на основі анестезину, проводити фізіотерапевтичне лікування. Завжди слід пам’ятати про можливість супутньої інфекції і проводити вчасну санацію вторинних вогнищ. 

Переглядів: 2922 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz