Субота, 2024-04-20, 11:51 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Січень » 4 » Вузький таз
4:14 PM
Вузький таз

Вузький таз

В акушерстві та гінекології прийнято розрізняти анатомічно і функціонально (клінічно) вузький таз. Під анатомічно вузьким тазом розуміють зменшення всіх або одного з основних розмірів таза (між остяного, міжвертлюгового, відстані між дистальними точками гребенів клубових кісток, зовнішньої кон'югати) на 1,5-2 см або більш. Функціонально вузьким тазом вважається невідповідність анатомічних розмірів тазу матері голівці плоду , що створює перешкоди для народження дитини. Тому навіть нормальний по анатомічним розмірам таз може бути функціонально вузьким (при гідроцефалії, великому плоді) або, навпаки, анатомічно звужений таз може бути повноцінним у функціональному плані (при недоношеному плоді або його гіпотрофії).

Анатомічно вузький таз діагностується у 1,0-7,7% жінок; функціонально вузький - у 0,6-1,7% вагітних.

Причинами звуження або деформації тазу можуть бути: вроджені аномалії тазового кільця, недостатнє харчування в дитячому віці, хвороби, перенесені в дитинстві: рахіт, поліомієліт та ін., захворювання або ушкодження кісток і з'єднань тазу: переломи, пухлини, туберкульоз, деформації хребта (кіфоз, сколіоз, деформація куприка).

 

Класифікація вузького тазу

В акушерській практиці найбільше значення має класифікація вузького тазу за ступенем звуження і формою.

У відповідності з розміром істинної кон'югати виділяють звуження тазу 4-х ступенів. Вузький таз I ступеня характеризується розмірами істинної кон'югати від 11 до 9 см; II ступеня - від 8,9 до 7,5 см; III ступеня - від 7,4 до 6,5 см; IV ступеня - від 6 см і менше. Сьогодні в акушерстві частіше доводиться стикатися з «стертими» формами вузького тазу, тобто I-II ступенями звуження.

Серед найбільш частих форм анатомічно вузького таза розрізняють поперечнозвужений (45,2%), плоский (простий - 13,6%, плоскорахітичний - 6,5% і таз зі зменшеною широкою частиною порожнини - 21,8%), загальнорівномірнозвужений (8,5% ) типи.

Рідко зустрічаються форми вузького тазу (у 4,4% жінок) - остеомалятичний, лійкоподібний, косозвужений і косозміщений таз, а також форми тазу, звужені за рахунок екзостозів, кісткових пухлин, переломів кісток зі зміщенням та ін.

У клінічній гінекологія використовується також морфорентгенологічна класифікація, засновану на результатах рентгенопельвіометрії, згідно з якою виділяють гінекоїдну (нормальну жіночу), андроїдну, антропоїдну, платіпелоїдную форми і різні варіанти змішаних форм тазу. За розмірами розрізняють малий, великий і середній жіночий таз.

 

Діагностика вузького тазу

У діагностиці вузького таза мають значення вивчення анамнезу вагітної: особливостям розвитку в дитинстві і в пубертаті, перенесеним хворобам і травмам. Для розпізнавання вузького тазу проводиться зовнішній огляд, вимірювання розмірів тазу і плоду, гінекологічне дослідження, УЗД, рентгенопельвіометрія.

Непрямими ознаками, які змушують думати про наявність вузького тазу у жінки, можуть бути зріст нижче 160 см, укорочені пальці стоп і кистей (розмір взуття <36 (23); довжина кисті <16 см, I і III пальці рук відповідно менше 6 і 8 см ), кульгавість, порушення ходи, деформації хребта і кінцівок, гіпертрихоз, порушення менструального циклу та ін. При зовнішньому огляді у жінок, які народжують вперше з вузьким тазом живіт нерідко має загострену форму, у повторнородячих спостерігається відвисання живота.

Проведення пельвіометріі дозволяє судити про ступінь звуження таза. При цьому обов'язковими для вимірювання є:

1. Поперечні параметри:

• distantia spinarum (норма - 25-26 см)

• distantia cristarum (норма - 28-29 см)

• distantia trochanterica (норма 30-31 см)

2. Прямий розмір - conjugata externa (норма - 20-21 см)

3. Розміри попереково-крижового ромба Міхаеліса (вертикальна діагональ - 11 см горизонтальна - 10-11 см)

4. Розміри лонного зчленування (норма 4 см).

Також може проводитися визначення додаткових розмірів - бічних кон'югат, обсягу (окружності) тазу, кута нахилу тазу. На підставі отриманих розмірів обчислюють істинну кон'югату - прямий розмір входу в малий таз, що є основним критерієм наявності вузького тазу.

Рентгенопельвіометрія дозволяє більш точно визначити істинні розміри малого тазу з похибкою 2 мм: площини входу, широкої частини, вузької частини. За допомогою УЗД визначається співставлення плоду і тазу матері, передбачувана вага плоду, що надзвичайно важливо для оцінки перспективи пологів. Шляхом піхвового дослідження уточнюється ємність тазу, виключаються деформації (екзостоз, пухлини), визначається величина діагональної кон'югати і т. д.

Переглядів: 2894 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz