Четвер, 2024-04-25, 9:45 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Загальне поняття пухлин, онкології. Доброякісні пухлини
11:09 PM
Загальне поняття пухлин, онкології. Доброякісні пухлини

Загальне поняття пухлин, онкології. Доброякісні пухлини

Пухлина (новотвір), або рак - це надмірне розростання тканин, що складаються з  клітин організму, які трансформувались і втратили свою звичайну форму, будову і функції. Особливістю пухлини при раку є те, що вони продовжують розмножуватися і після припинення дії  факторів, які їх спричинили. При перенесенні ракових клітин током крові й лімфи в лімфатичні вузли і віддалені органи і тканини вони розмножуються там і дають нові розростання пухлини, звані метастазами.

Онкологія - це наука, яка вивчає причини виникнення та процеси утворення пухлин. Не варто плутати істинні пухлини з набряканням тканини (припухлостями), викликані різними запальними процесами (абсцес, флегмона, фурункули). Розрізняють пухлини доброякісні (фіброми, міоми, ангіоми, поліпи та ін) і злоякісні (рак, саркома та ін).

Доброякісні пухлини ростуть зазвичай повільно, не проростають в навколишні органи і тканини, а лише розсовують і зміщують їх. Ці пухлини оточені капсулою, майже завжди легко доступні для хірургічного втручання і не дають метастазів і рецидивів. Однак часто спостерігається їх злоякісне переродження при тривалому перебігу і відсутності лікування.
Фіброми найчастіше вражають шкіру, сухожилля, м'язи, окістя, матку, слизові оболонки. Різновидом фибром є поліпи. Поліпи розвиваються на слизовій порожнистих органів - носа, матки, шлунка і кишечника.
Міоми вражають переважно м'язові тканини.
Ангіоми є пухлини, які з кровоносних і лімфатичних судин. До ангіом відносяться судинні родинні плями і м'які бородавки.

Рак - це хронічне захворювання. Злоякісні пухлини ростуть досить швидко, але в початкових стадіях розвитку ніяк не проявляються. Не турбують хворих. І люди довгий час не підозрюють, що хворі. У розвитку і перебігу раку величезне значення має нервове перенапруження, стрес, зниження захисних сил організму. При зростанні злоякісних пухлин вони проростають в сусідні органи і тканини, руйнуючи їх. Можна видалити ці пухлини шляхом операції, однак, тільки в початкових стадіях, поки пухлина не пошкодила весь орган. Часто після видалення злоякісні пухлини проростають знову. Ракові пухлини в більшості випадків поодинокі.
Розвитку раку зазвичай передує яке-небудь хронічне захворювання, грунті якого він і виникає (виразки, поліпи, доброякісні пухлини та ін.) Також істотну роль у розвитку онкологічного захворювання відіграє спадкова схильність. Однак не завжди пухлина розвивається «у спадок». Розвиток пухлини настає при зниженні імунітету, при наявності факторів ризику, серед яких перше місце займають шкідливі звички. Доведено, що курці набагато частіше хворіють на рак легені, ніж некурящі. Рак шлунка частіше хворіють особи, що вживають в їжу гарячі гострі страви, алкоголь і ті, хто харчується нерегулярно і всухом'ятку. Величезна і роль вірусів у виникненні злоякісних новоутворень.

Крім пухлинної форми рак може мати і виразкову форму. Доведено збільшення онкологічних захворювань в екологічно неблагополучних районах. Підвищення рівня радіації, канцерогенів у повітрі та грунті, промислового пилу, високий рівень інсоляції сприяють виникненню злоякісної пухлини. Тому заходами профілактики раку є здоровий спосіб життя, вживання в їжу натуральних продуктів, відмова від куріння і прийому алкоголю, фізичні вправи, загартовування з метою підвищення імунітету і зміцнення організму, профілактика і лікування хронічних захворювань.

Переглядів: 4708 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz