П`ятниця, 2024-05-03, 4:07 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Жовтень » 31 » Застосування зміїної отрути в медицині
10:44 PM
Застосування зміїної отрути в медицині

Застосування зміїної отрути в медицині

Давно доведено, що будь-які, навіть самі небезпечні для здоров'я людини речовини, в невеликих дозах можуть чинити на організм лікувальну дію. Цими властивостями володіє і зміїна отрута - густа прозора рідина, яка виробляється спеціальними залозами плазунів і володіє досить специфічними властивостями. 

Нейротоксини, які входять до складу зміїної отрути, здатні викликати параліч дихальної мускулатури, що призводить до летального результату в результаті задухи. Крім цього, зміїна отрута порушує згортання крові, в результаті чого після його попадання в організм людини можливі великі крововиливи з подальшим утворенням тромбів.

Однак мікродози зміїної отрути здатні надавати прекрасний лікувальний вплив, справляючись з такими захворюваннями, як ревматизм і поліартрит, остеохондроз і радикуліт, невралгія, астма і навіть гіпертонія.

Крім цього, останні наукові дослідження показують, що внутрішньом'язові ін'єкції препаратів, до складу яких входить зміїна отрута, здатні блокувати ріст ракових пухлин, а також запобігати серцевим нападам. Тому сьогодні в багатьох країнах світу ведуться активні роботи зі створення медикаментів на її основі, які б змогли стати панацеєю від онкологічних і серцево-судинних захворювань.

Незважаючи на те, що цілющі властивості зміїної отрути були відкриті кілька тисячоліть тому, механізм його дії на організм людини до кінця не вивчений. Тому в медичних цілях препарати, до складу яких входить цей досить небезпечний компонент, можуть використовуватися тільки за приписом лікаря і під його контролем. В даний час для виробництва лікарських препаратів застосовуються отрути лише трьох змій - кобри, гюрзи й гадюки, а їх доза в мазях і ін'єкціях не перевищує і десятої частки міліграма.

Сьогодні лікарські засоби на основі зміїної отрути випускаються лише у формі ін'єкцій і мазей. Препарати першої групи призначені для підшкірного і внутрішньом'язового використання, а основна область їх застосування пов'язана з лікуванням захворювань опорно-рухового апарату. У деяких випадках ін'єкції можуть використовуватися для локалізації больових відчуттів в результаті внутрішніх травм і ударів. Але, як правило, для цих цілей використовуються різні мазі, до складу яких входить зміїна отрута.

У кожному конкретному випадку дозування лікарських препаратів і курс лікування визначаються лікарем. Але, як правило, за відсутності яскраво вираженої алергічної реакції доза препаратів поступово збільшується, а тривалість лікування може становити від кількох тижнів до півроку.

Однак слід враховувати, що застосування медикаментів на основі зміїної отрути часто викликає побічні явища у вигляді печіння і свербежу, дерматиту та розвитку алергічної реакції. Крім цього, дані ліки можуть спровокувати лихоманку, підвищення температури, загальну інтоксикацію організму, нудоту і блювоту. Саме тому терапевтичні процедури із застосуванням подібних препаратів зазвичай проводяться в стаціонарних умовах під жорстким контролем медиків.

Крім цього, використання лікарських засобів, до складу яких входить зміїна отрута, має ряд протипоказань. Так, їх не рекомендується застосовувати для лікування людей, які страждають хронічними захворюваннями печінки і нирок, серцевою недостатністю, туберкульозом легень і порушеннями кровообігу. Протипоказана зміїна отрута і жінкам у період вагітності і лактації.

Крім лікарських препаратів зміїна отрута ось уже близько століття використовується для створення протизміїних сироваток - єдиного на сьогоднішній день засоба, за допомогою якого можна зберегти життя людині, потерпілій від укусу цього виду плазунів. Готуються такі протиотрути з крові коней, яким протягом тривалого часу вводять в організм зміїну отрута в невеликих дозах. 

В результаті організм тварин виробляє речовини, які здатні практично моментально нейтралізувати дію зміїної отрути і, тим самим, запобігти летальному наслідку.

Переглядів: 3821 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz