Субота, 2024-04-27, 4:36 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2015 » Липень » 7 » Вплив масажу на організм людини
3:56 PM
Вплив масажу на організм людини

Масаж являє собою систему прийомів, які спрямовані на поверхню тіла людини з профілактичною або лікувальною метою. Виконуватись масаж може безпосередньо людиною (масажистом або як самомасаж) чи спеціальною апаратурою (вібро-, пневмомасаж та ін.).

В залежності від методики проведення класичний масаж може справляти на організм як заспокійливий так і збуджуючий ефект. Заспокійливий ефект особливо простежується при проведенні погладжування, а явним збуджувальним (підсилювальним) впливом володіють вібраційні прийоми.  Найбільш значний вплив масажу на власне нервову і серцево-судинну систему. Експериментально доведено покращення крово- і лімфообігу в тканинах за рахунок підсиленого функціонування капілярної сітки, що є вельми ефективним лікувальним заходом при забоях, синовіїтах, запаленні і набряках.

Рефлекторні зміни загалом відбуваються у всіх системах організму: покращується вентиляція легень і разом з тим виділення мокротиння (при пневмоніях), нормалізується артеріальний тиск і частота серцевих скорочень, покращується згортальна функція крові та ліпідний спектр крові, відновлюється сон, посилюється трофіка нервової системи (ключовий фактор одужання після перенесених інсультів та інфарктів), активізується секреторна і моторна функція шлунково-кишкового тракту, нормалізується видільна функція нирок, активізується основний обмін (як засіб для схуднення), стимулюється процес вироблення гормонів (адреналіну, тироксину, гормонів гіпоталамуса і гіпофізу), посилюється статевий потяг та ін. Після перенесених травм масаж є запорукою швидкої реабілітації, оскільки підсилює процеси остеогенезу та репарації пошкоджених тканин за рахунок правильного перерозподілу крові.

Виходячи з перелічених ефектів масаж в залежності від мети може призначатися як:

  1. профілактичний засіб – підвищення адаптаційних властивостей організму, як підготовка до фізичних і розумових навантажень, змін умов навколишнього середовища;
  2. лікувальний засіб – відновлення трофіки органів і втрачених функцій організму;
  3. відновлювальний засіб – регенерація тканин після травм (особливо у спортсменів), порушень місцевого кровообігу (інсульти, інфаркти, паралічі).

Таким чином масаж може використовуватись як потужний профілактичний і лікувальний засіб для покращення і відновлення функцій організму.

Класне відео - https://www.youtube.com/watch?v=QKVlXsodvCM

Переглядів: 1280 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz