П`ятниця, 2024-05-03, 8:17 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2013 » Лютий » 16 » Гігієнічна, токсикологічна та інші класифікації ОР
9:16 PM
Гігієнічна, токсикологічна та інші класифікації ОР

Гігієнічна, токсикологічна та інші класифікації ОР

 Гігієнічна класифікація заснована на кількісній оцінці токсичної небезпеки речовин за встановленими критеріями загальнотоксичної та подразливої дії отрут. У цій класифікації всі шкідливі речовини за ступенем впливу на організм поділяють на чотири класи:

I-надзвичайно небезпечні;

II-високонебезпечні;

III-помірно небезпечні;

IV-малонебезпечні.

Токсикологічна класифікація має найбільше значення для клінічної токсикології. У ній хімічні речовини поділяються за характером їх токсичної дії на організм. Ця класификація дозволяє поставити первинний клінічний діагноз отруєння, розробити принципи профілактики та лікування токсичного ураження і визначити механізм його розвитку.

Класифікація ОР за вибірковістю дії (селективна дія отрут на окремі органи або системи організму, дає додаткову інформацію та деталізує токсикологічну класифікацію. Слід мати на увазі, що вибіркова дію отрути невичерпує всього різноманіття клінічних проявів даної інтоксикації, а лише вказує на безпосередню небезпеку, яка загрожує певному органу або системі, як основному місцю токсичного ураження.

Токсикологічна класифікація деяких отруйних речовин

Нервово-паралітична дія (бронхоспазм, ядуха, судоми і паралічі) - фосфорорганічні та інші  антихолінестеразні речовини (хлорофос, карбофос та ін.)

Шкірно-резорбтивна (місцеві запальні процеси і некротичні зміни) у поєднанні з загальнотоксичною резорбтивною дією - дихлоретан, гексахлоран, кислоти і луги, миш'як та його сполуки, сулема.

Подразнююча (подразнення зовнішніх слизових оболонок) - пари концентрованих кислот і лугів, хлор, фтор та їх сполуки, сполуки фосфору, оксиди азоту, адамсит.

Задушлива (токсичний набряк легенів)- БОР (фосген, дифосген, хлорпікрин та ін.)

Загальнотоксична (гіпоксичні судоми, кома, набряк мозку, параліч) - синильна кислота і її похідні, чадний газ СО, алкоголь і його сурогати.

Психотропна (порушення психічної активності - свідомості) - наркотики (кокаїн, опій), атропін та ін.

У багатьох випадках важкі форми гострих отруєнь супроводжуються проявом виражених ознак кисневого голодування організму - гіпоксії. Патофізіологічні механізми кисневого голодування зазвичай викликані впливом отрут на певні внутрішньоклітинні ферментні системи. Сутність цих процесів розкрита далеко не в кожному випадку отруєнь, однак накопичення знань у цій області токсикології дозволяє наблизитися до вирішення її кінцевої завдання - вияснень молекулярної основи дії отрут на організм. Тому поряд з іншими видами класифікації розроблена і класифікація ОР за типом гіпоксії, яка може розвиватися.

Класифікація ОР за вибірковістю дії

Серцево-судинна система - рослинні отрути (аконіт, чемериця, заманиха і т.д.); тваринні отрути (тетродотоксин); солі барію, калію.

Нервова система - психофармакологічні засоби (наркотичні анальгетики, транквілізатори, снодійні засоби); сполуки миш'яку, марганець, чадний газ; сірковуглець, тетраетилсвинець; пестициди; алкоголь і його сурогати, вуглеводні.

Печінка - хлоровані вуглеводні (дихлоретан, метилхлорид, хлороформ, чотирихлористий вуглець і т.д.); отруйні гриби (бліда поганка); феноли і альдегіди.

Сечовидільна система - сполуки важких металів і миш'яку; пестициди; органічні розчинники, щавлева кислота, етиленгліколь.

Кровотворна система - анілін і його похідні; нітрити; миш'яковистий водень; бензол і його хлорпохідні, толуол.

Органи дихання, слизові оболонки і шкірні покриви - пари концентрованих кислот і лугів, сполуки важких металів і миш'яку.

У вивченні токсичної дії отрут особливе значення має характер хімічних і біохімічних процесів, що відбуваються в організмі при отруєннях; виходячи з цієї концепції була запропонована класифікація ОР по дії їх на ферментні системи організму.

Класифікація ОР за типом гіпоксії, яка розвивається

Екзогенна гіпоксія (зниження парціального тиску кисню у вдихуваному повітрі) - інертні гази, азот, водень, вуглекислий газ.

Дихальна гіпоксія (пригнічення функції дихального центру і дихальних м'язів) - наркотичні засоби (опій), міорелаксанти (лістенон), фосфорорганічні інсектициди.

Гемічна гіпоксія (порушення транспорту кисню кров'ю, екзотоксичний шок)- оцтова есенція, анілін, дихлоретан, нітрити, чадний газ, миш'яковистий водень.

Тканинна гіпоксія (порушення окислювальних процесів у ферментних системах тканин) синильна кислота та інші ціаніди, сполуки важких металів, фторацетат.

Змішана гіпоксія (комбінації зазначених вище типів гіпоксії) - пестициди, оцтова есенція, психофармакологічні засоби.

Слід зазначити, що кожна з наведених видів класифікації отруйних і шкідливих речовин має свої особливості і не є універсальною. Практичне застосування тієї чи іншої класифікації визначається конкретною «токсичною ситуацією». У більш складних випадках необхідний комплексний підхід і використання декількох видів класифікацій ОР, що допоможе правильно поставити діагноз і призначити відповідні методи терапії.

Переглядів: 3901 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz