Субота, 2024-04-27, 6:38 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Квітень » 9 » Масаж і боротьба зі стресом
4:49 PM
Масаж і боротьба зі стресом

Масаж і боротьба зі стресом

 В інженерії стресом називається «деформація або зміна тіла викликана впливом внутрішніх сил». Це саме визначення можна застосувати і до людини. Людський організм можна порівняти з еластичним бинтом, який має свою межу міцності: якщо розтягувати такі бинти занадто сильно, вони порвуться. Величина стресу, який ми можемо витримати, перш ніж «зламаємся», називається межею напруження.

В невеликих дозах стрес корисний, він сприяє виробленню адреналіну, який допомагає нашому організму справлятися з екстреними ситуаціями. Первісну людину, яка жила в печері, зі всіх сторін оточувала небезпека, вона була беззахисною перед стихією і тому постійно повинна була полювати на диких тварин, щоб вижити. Людина страждала від стресів, які викликані способом життя і постійно шукала відповідь на питання: «боротися чи втікати?» В результаті організм людини виробив власні механізми захисту від стресу. Причини стресу у нас значно відрізняються від причин стресу в наших предків, але тим не менше стрес постійно присутній в нашому житті. Зрозуміло, що перш за все реагує нервова система, а саме:

- cоматична, яка керує нашою довільною діяльністю;

вегетативна (автономна), яка відповідає за мимовільні функції організму (дихання, серцебиття і т. д.).

Реакції організму на стрес:

  1. Збільшення частоти дихання.
  2. Згущення крові – щоб у випадку поранення, укусів та інших ран механізм згортання крові діяв більш ефективно.
  3. Сповільнення травлення.
  4. Підвищення вироблення адреналіну, який сприяє продуктивнішій роботі серця.
  5. Підвищення артеріального тиску.
  6. Посилення метаболізму глюкози, що забезпечує нас додатковою енергією.

Масаж є одним із засобів медицини, який допоможе легко заспокоїтись, нормалізувати роботу нервової системи і організму загалом. Перш за все потрібна відповідна «атмосфера» для проведення масажу – тепле повітря, м’яке світло в кімнаті, приємна спокійна музика.  Позитивний вплив масажу на нервову систему залежить від характеру масажних прийомів, тривалості, місця виконання та індивідуальних характеристик конкретної людини. Власне для боротьби з стресовими ситуаціями підходить тривалий по часу (20-30хв.) легкий, поверхневий масаж з переважанням прийомів прогладжування і легкої вібрації. Масажні рухи сконцентровані в основному на ділянках голови, шиї і спині. Для заспокоєння важливо правильно підібрати олію для проведення масажу (релаксуючі - на основі ромашки, кедру, ладану, герані, жасмину, лаванди, майорану,троянди, трояндового дерева, сандалу, іланг-ілангу).

Легкі плавні масажні рухи сприяють заспокоєнню, зниженню порогу збудливості і покращенню настрою. Вплив на рефлекторні точки, в основному на голові і шиї, викликає нормалізацію пульсу і роботи серця, зменшується спазм судин, стимулюється утворення ендорфінів в головному мозку, що і забезпечує появі відчуття розслаблення і спокою. 

Переглядів: 1340 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz