Понеділок, 2024-04-29, 3:12 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Листопад » 7 » БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ ДОБАВКИ
3:19 PM
БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ ДОБАВКИ

БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ ДОБАВКИ

Переважна більшість харчових добавок володіє різними лікувальними властивостями.

Як стверджують фахівці, здоров'я людей на 12% залежить від рівня охорони здоров'я, на 18% - від генетичної схильності, а на 70% - від способу життя, не останнє місце в якому посідає харчування.

Медичні погляди, ніколи не відрізняючись стабільністю в цілому, але протягом всієї людської історії були одностайні в одному: чим гірше харчування, тим більше небезпеки захворіти. Фахівці стверджують, що раціон людини в наші дні повинен містити більше 600 різних речовин (нутрієнтів). На жаль, збалансований раціон за всіма харчовим речовинам можуть собі дозволити далеко не всі.

Ось тут і приходять на допомогу біологічно активні добавки (БАД) або харчові добавки - концентрати натуральних природних речовин, виділені з харчової сировини тваринного (в тому числі морського), мінерального, рослинного походження або ж отримані шляхом хімічного синтезу речовини, ідентичні природним аналогам. Переважна їх більшість володіє різними лікувальними властивостями, якщо надходить в організм у певних кількостях, пропорціях і поєднаннях. Основна ж їх відмінність від лікарських засобів в тому, що БАДи (або харчові добавки) допомагають організму провести «самонастройку» і усунути порушення, що призводять до розвитку того чи іншого захворювання. БАДи (харчові добавки) не працюють «замість» регуляторних систем організму, а усувають дефіцит або надлишок речовин в організмі людини. Застосування їх дозволяє послідовно відновити організм людини без нанесення йому збитку і без руйнівних побічних дій, властивих багатьом лікам.

Випускаються харчові добавки, як і ліки, у вигляді бальзамів, екстрактів, настойок, настоїв, кремів, сухих і рідких концентратів, сиропів, таблеток, порошків і т.д., будучи присутнім в переважній більшості в самих звичайних продуктах - від йогуртів до ковбасних виробів.

 

Отже, що таке БАД і з чим же її їдять

Присутність БАДа в тому чи іншому продукті можна розпізнати по літері «Е» на його упаковці. Індексом «Е» (від Europe) в рамках Європейського співтовариства прийнято позначати наявність у продукті харчування будь-яких харчових добавок, ідентифікованих згідно Міжнародній системі класифікації (INS). У кожної такої добавки є конкретне «обличчя», тобто свій хімічний, перевірений на безпеку, склад: Е100 - Е182-барвники, Е200 і далі - консерванти, Е300 і далі - антиокислювачі, а також регулятори кислотності, що уповільнюють процеси окислення, Е400 - 430 - стабілізатори та загусники, Е430 - 500 - це емульгатори, тобто консерванти, схожі по своїй дії на стабілізатори; підтримують певну структуру продуктів; Е500 - Е585 - розпушувачі, що перешкоджають утворенню грудок і «злежування» продуктів; Е620 - Е642 - добавки, використовувані для посилення смаку та аромату продуктів, Е642 - Е899 - запасні індекси, Е900 - Е1521 - речовини, що знижують піноутворення, ну і підсолоджувачі.

Переглядів: 744 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz