Субота, 2024-04-27, 6:47 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Листопад » 11 » ЧУДЕСА ХІРУРГІЇ. ОПЕРАЦІЇ НА ГРАНІ ФАНТАСТИКИ
10:21 PM
ЧУДЕСА ХІРУРГІЇ. ОПЕРАЦІЇ НА ГРАНІ ФАНТАСТИКИ

ЧУДЕСА ХІРУРГІЇ. ОПЕРАЦІЇ НА ГРАНІ ФАНТАСТИКИ

Сучасна наука досягла небувалих висот. Словами «клонування» або «нанотехнології» більше нікого не здивувати, а лікарі готові прийти на виручку в будь-якій ситуації, якою б незвичайною вона не була. На підтвердження цих слів американські фахівці з журналу Newsweek склали рейтинг найбільш незвичайних хірургічних операцій, нарахувавши, щонайменше, шість вражаючих уяву випадків.

Лідирує в списку операція по повному видаленню правої частки головного мозку у 6-річної дівчинки з Техасу. Юна пацієнтка страждала на енцефалопатію Расмуссена. Хвороба ця вражає в основному дітей до 15 років і характеризується прогресуючою атрофією одного з півкуль мозку, ураженням центральної нервової системи і супроводжується фокальними епілептичними нападами з порушенням мови і слабоумством. Гемісферектомію була проведена влітку 2008 року в дитячому центрі ім. Джона Хопкінса в Балтіморі. Операція пройшла успішно, хоча є рідкісною і складною, подібні втручання проводяться в Техасі не частіше 12 разів на рік.

Якщо ви думаєте, що унікальна робота хірургів - це обов'язково результат праці медика в сучасних умовах з новітнім технічним обладнанням, то помиляєтеся. Другий рядок рейтингу займає операція, проведена півстоліття тому, у далекому 1951 році. У лікарню тоді потрапила 58-річна Гердруда Левандовські, що важила 277 кг. Причиною надлишкової маси тіла була гігантська кіста яєчника. Операція з'явилася найдовшою в історії медицини і тривала 4 дні. 90 з лишнім годин хірурги відкачували рідку масу з кісти, щоб уникнути різкого падіння артеріального тиску у пацієнтки. В результаті втручання жінка втратила 139 кілограмів.

На третю сходинку п'єдесталу зуміли піднятися фахівці з Мельбурну, врятували життя малюку, який перебував в утробі матері. Йому було всього 22 тижні, коли лікарі зважилися на операцію, щоб врятувати нижні кінцівки 17-сантиметрового дитини. В результаті рідкісної аномалії був перекритий доступ крові до ніг плода. Подібні втручання заборонені до 28 тижня вагітності, але даний випадок був особливим.

У 1921 році Еван О `Нейл Кейн з міста Канн в Пенсільванії у присутності трьох своїх колег-медиків видалив сам собі апендикс, використовуючи при цьому лише місцеву анестезію. Цей демарш був спробою лікаря довести, що ефір (найпопулярніше знеболювальний того часу) шкодить здоров'ю і використовувати його зовсім не обов'язково. Пізніше, у віці 70 років, Канн провів ще одну операцію на самому собі і видалив грижу.

На п'ятому місці міцно влаштувалася перша операція з повної пересадки обличчя. Вона була проведена в Парижі в січні 2007 року. Паскалю Колер був 31 рік і він страждав від нейрофіброматоза (пухлини обличчя, яка не тільки спотворювала риси чоловіка, але і заважала нормально існувати). Протягом 24 років бідолаха мучився від рідкісної хвороби Реклінхаузена - генетичного захворювання, останній випадок якого був зареєстрований майже 100 років тому. Тоді історія Джозефа Мерріка, людини з деформованим пухлиною лицем, стала сюжетом відомого фільму Девіда Лінча «Людина-слон». Майже 16 годин зайняла операція під керівництвом професора Лантіері, в результаті якої Колер було пересаджено обличчя від мертвого донора.

І, нарешті, на шостому місці рейтингу ще одна операція, пов'язана з допомогою вагітній жінці. Вона була проведена на плоді, практично витягнутою з живота матері, а потім поміщеного для «доношування» назад. Хірурги з Х'юстона витягли з тіла майбутньої мами матку, відкрили її, вийняли назовні 80% плоду, залишивши всередині тільки його голову і плечі, після чого видалили небезпечну пухлину на куприку і повернули плід у матку, а матку - в організм жінки. Через 10 тижнів на світ з'явився здоровий малюк.

Переглядів: 770 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz