Неділя, 2024-04-28, 6:22 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Серпень » 18 » Дієта при подагрі
12:24 PM
Дієта при подагрі

Дієта при подагрі

В основі подагри лежить порушення обміну пуринів, що веде до збільшення сечової кислоти в крові і відкладення сечокислих солей (уратів) в суглобах з виникненням їх запалення. Подагра може ускладнюватися сечокам'яною хворобою та ураженням нирок. Ожиріння сприяє прогресуванню подагри. Подагра не є аліментарним захворюванням, але обмеження пуринів в дієті має важливе профілактичне і лікувальне значення відповідно поза і при загостренні хвороби.

Пуринами багаті м'ясо і риба, особливо м'ясні субпродукти (мозок, печінка, нирки, язик), ікра, оселедець, рибні консерви (сардини, шпроти). У м'ясі молодих тварин і птахів порівняно з дорослими пуринів дещо більше. З рослинних продуктів пуринів порівняно багато в бобових, включаючи свіжі стручки, грибах, кольоровій капусті, шпинаті, щавлі, арахісі, малині, інжирі. Багаті пуринами кави, чай, какао, шоколад, дріжджі. Бідні пуринами молочні продукти, яйця, хліб, крупи, більшість овочів, фруктів і ягід.

При подагрі поза загостренням показана дієта № 6 з невеликим обмеженням білків (на 10-15% порівняно з фізіологічними нормами) за рахунок м'ясних і рибних продуктів, а також бобових. Тваринні білки (в основному молочні) повинні складати до 50% від загальної кількості білка. Різко обмежують споживання тугоплавких жирів (баранячий, яловичий, свинячий, кулінарний), які уповільнюють виділення сечової кислоти нирками. Використовують вершкове і топлене масло. Не менш 30% жирів повинні становити рослинні масла, жирні кислоти яких позитивно впливають на обмін речовин при подагрі, особливо при її поєднанні з атеросклерозом, гіпертонічною хворобою, ожирінням.

При зазначених захворюваннях виявлено взаємозв'язок між порушенням обміну пуринів і жирів. В дієті різко обмежують багаті пуринами і щавлевої кислотою продукти і страви. М'ясо і рибу вживають до 2-3 разів на тиждень у відвареному вигляді, так як при варінні 50-60% пуринів переходить в бульйон. У цьому зв'язку протипоказані м'ясні, рибні та грибні бульйони і соуси. Бажано рясне пиття (до 2 л рідини в день), якщо немає протипоказань з боку серцево-судинної системи і нирок. Рекомендуються соки плодів (особливо цитрусових) і овочів, неміцний чай, молоко і кисломолочні напої, лужні мінеральні води. Кухонну сіль обмежують (6-7 г в день) за рахунок багатих нею продуктів (консерви, ковбаси, солона риба, солоні овочі та ін.). Корисні розвантажувальні дні (1 раз в тиждень незалежно від маси тіла) за рахунок молочних продуктів, овочів, фруктів, ягід, їх соків. При проведенні розвантажувальних днів кількість вільної рідини повинна бути не менше 1,5 л на добу.

Лікування голодом при подагрі протипоказано, так як при голодуванні в результаті розпаду білка в організмі зростає рівень сечової кислоти в крові. Для хворих на подагру заборонені навіть однократні рясні прийоми багатою пуринами м'ясної та рибної їжі, а також споживання алкогольних напоїв. Все це надає провокує вплив на перебіг хвороби і сприяє її загостренню. В цілому харчування при подагрі повинно мати переважно вегетаріанський характер: дозволені рослинні продукти, молочні продукти, яйця. При поєднанні подагри з ожирінням харчування будується на основі дієти № 8 з обмеженням в ній м'яса і риби і збільшенням молочних продуктів, зокрема сиру і кисломолочних напоїв. Якщо в лікувально-профілактичному закладі відсутня дієта № 6, призначають дієту № 5 зі зменшенням в ній м'яса та риби.

При загостренні подагри з дієти повністю виключають м'ясні та рибні продукти. Дієта складається з рідкої і напіврідкої їжі: молоко, кисломолочні напої, соки овочів і фруктів, особливо соки лимона і грейпфрута, розбавлені водою, киселі, компоти, овочеві супи, рідкі каші, лужні мінеральні води. Хворий повинен випивати не менше 2 л рідини на добу.

Переглядів: 1187 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz