Четвер, 2024-05-02, 9:21 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 3 » Дієтотерапія в лікуванні гепатитів
7:39 PM
Дієтотерапія в лікуванні гепатитів
Дієтотерапія в лікуванні гепатитів

Одним з найважливіших елементів лікування гепатиту є дієтотерапія. Лікувальна дієта має бути спрямована на збереження функцій печінки, сприяти збагаченню глікогеном, зменшенню жирової інфільтрації, корекції порушень всіх видів обміну, стимуляції регенераторних процесів. 

 

В даній статті мова йде про загальні правила дієтичного харчування як для гепатитів вірусної етіології так і токсичного, алкогольного, реактивного генезу.

В період вираженого токсикозу, жовтяниці протягом 1-2 діб призначають фруктово-цукрову дієту з достатньою кількістю рідини (до 2-3 л на добу). Використовують компоти, соки, відвар з шипшини, лужні мінеральні води.
Незамінним дієтичним засобом, особливо при токсичних формах ураження печінки, є страви з вівсяних круп (каша, відвар або ріденький кисіль). Відвар вівса з медом - гарний загальнозміцнювальний засіб.
При захворюваннях печінки дуже корисні гарбузи (каша, печений м'якуш з медом), їх використовують із перших днів захворювання. 
Поступово можна розширювати дієту. Додають овочеві супи, свіжий сир, кефір, мед. Для укріплення організму  дають пісне м'ясо і рибу, молочні продукти, овочі, фрукти. Їжу слід споживати 5-6разів на день невеликими порціями, що запобігає застою жовчі в печінці. 
При хронічному отруєнні важкими металами слід вживати свіжі молочні продукти. Білки молока зв'язують токсичні речовини як в травному тракті так і ті, котрі циркулюють у крові. Особливо ефетивним, в цьому плані, є яєчний білок. Низькомолекулярний альбумін зв'язує важкі метали та безускладнень та залишкових явищ виводить токсини з організму. 
Рослинна клітковина, якої багато в овочах і фруктах, сприяє виведенню токсинів та надлишку холестерину із ШКТ, зв'язує і виводить харчові "додатки" - консерванти, ароматизатори, барвники, стабілізатори, розпушувачі, які є основою для розвитку багатьох хронічних харчових отруєнь. 
Жири (вершкове масло) дещо обмежують у перші 2 тижні хвороби. З перших днів захворювання рекомендується знежирений сир. Перевагу надають соняшниковій, кукурудзяній, маслиновій олії. Для зниження холестерину в крові використовують кукурудзяну олію по 1 чайній ложці 2-3 рази на день після їди. До складу дієти важливо включати продукти багаті на ліпотропні речовини, які запобігають накопиченню надлишку жиру в печінці (сир, тріска, соєве борошно, дріжджі, гречану та вівсяну крупи).
Для нормалізації порушеного обміну в раціоні має бути метіонін (незамінна сірковмісна амінокислота). Її джерелом є горох, соя, насіння соняшнику, капуста, сир, яйця, нежирні м'ясо і риба.
Дієтичне харчування має бути багатим також на вітаміни групи В (овес, соя, морква, горіхи, інжир, шипшина, банани, обліпиха), вітамін С (чорна смородина, шипшина, гранати, яблука), вітамін К (гарбузи, морка, молоко, яйця, м'ясо), вітамін Р (чорниці, суниці, калина, апельсини).
При закрепах рекомендують чорнослив, салат із варених буряків, свіжий кефір, кисле молоко, печені яблука, висівки. 

Кількість рідини не має конкретних обмежень. Для зменшення інтоксикації слід випивати не менше 2,5 л рідини, що сприяє вимиванню шлаків, які накопичуються в організмі внаслідок порушення функції печінки (фруктові, ягідні, овочеві соки, компоти, лужні мінеральні води).
Необхідно обмежити або повністю вилучити макаронні, хлібобулочні вироби, солодощі, сметану, жирні м'ясо, рибу, тугоплавкі сири. 
Небажано споживати продукти, які містять багато консервантів і стабілізаторів.
Заборонено - жирні сорти м'яса і риби, м'ясні та рибні бульйони, грибні відвари, смажені страви,копчення, консерви, маринади, гострі страви та приправи, продукти, багаті на холестерин (мозок, печінка, серце, нирки, яєчні жовтки), торти, шоколад, какао, морозиво, а також шпинат, щавель.
Переглядів: 1649 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz