Четвер, 2024-05-02, 1:54 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 1 » Езофагіт, симптоми, діагностика
8:54 PM
Езофагіт, симптоми, діагностика

Езофагіт, симптоми, діагностика

Езофагіт - це захворювання стравоходу, яке супроводжується запаленням його слизової оболонки.

Симптоми езофагіту

Характерні симптоми езофагіту - це печіння за грудною кліткою і біль при ковтанні. Хворобливі прояви відчуваються після прийому їжі, також біль стає сильнішою при нахилі тулуба вперед або в сторони. Якщо після прийому їжі або води походити, то біль стає слабшим, а іноді зникає.

У деяких хворих головним симптомом гострого езофагіту є печія або ж відрижка повітрям, буває блювота з в'язким слизом, іноді з кров'ю. Трапляється, що підвищується температура тіла, іноді виникає кровотеча з стравоходу.

Причини езофагіту

1. Найпоширеніша причина езофагіту - шлунково-стравохідний рефлюкс, який призводить до пошкодження слизової стравоходу в результаті дії кислотно-пептичного фактора. Якщо причиною езофагіту є рефлюкс, то називається він рефлюкс-езофагітом.

2. Причинами езофагіту можуть стати і різні інфекції. Це можуть бути грибки роду кандида або вірус простого герпесу. Дані віруси характерні для хворих з низьким імунітетом, а саме для хворих на СНІД або ж людей, що приймають імуносупресивну терапію, протипухлинні хіміопрепарати.

3. Опіки хімічними засобами, лугом або кислотою, розчинниками (бензином, ацетоном). Таким потужним окислювачем як перманганат калію також можна спровокувати езофагіт. Подібний езофагіт характерний для дітей, які випадково випили шкідливу рідину, або для дорослих - при спробі. У алкоголіків в цьому випадку етиловий спирт є основним фактором, що ушкоджує слизову оболонку.

4. Можливою причиною езофагіту може стати фізичне пошкодження стравоходу в результаті променевої терапії або введення зонда.

Види езофагіту

Гострий езофагіт. Даному виду езофагіту властиві біль, особливо при проходженні їжі, через запалену стінку стравоходу. Дуже часто він супроводжується іншими захворюваннями шлунка, страждає зазвичай нижня частина стравоходу.

Розвитку гострого езофагіту сприяють порушення харчування, опіки, хімічні речовини, полігіповітаміноз, інфекція.

Симптомами гострого езофагіту можна вважати підвищення температури тіла, загальне нездужання, поява неприємних відчуттів при проходженні їжі по стравоходу. Можливо печіння або різкий біль у стравоході. Іноді пацієнти скаржаться на біль в ділянці шиї, відрижку, слинотеча, порушення ковтання.

Хронічний езофагіт - це запалення стінки стравоходу, але вже хронічне. Причинами розвитку хронічного езофагіту може стати погано вилікуваний гострий езофагіт, або ж він можливий як первинно-хронічний процес. Хронічний езофагіт розвивається після вживання надмірно грубої або гострої їжі, міцних алкогольних напоїв.

При хронічному езофагіті можливі болі за грудиною і в епігастральній ділянці, дуже часто він поєднується з гастритом або дуоденітом, тому проявляється у всіх по-різному.

Нерідко хворі скаржаться на відчуття печіння за грудиною саме після проковтування їжі. Можлива поява болю незалежно від прийому їжі, особливо при бігу або стрибках, при форсуванні дихання. Буває, що болі виникають при лежанні на спині, вони можуть мати нападоподібний характер і віддавати в шию, спину або в ділянку серця.

Особливо часто спостерігається відрижка повітрям або з домішкою вмісту шлунка після їжі чи фізичних вправ; печія, особливо ввечері і вночі; можливі нудота, блювота, гикавка, слинотеча, утруднене дихання. Як правило, гикавка починається після відрижки і триває досить довго. Для хронічного езофагіту характерні періоди загострення і ремісії. У разі, коли лікування розпочато пізно і езофагіт прогресує, можуть утворитися рубцеві зміни стравоходу.

Діагностика

Існують наступні види рентгенологічних досліджень:

- езофагоскопія - огляд деяких внутрішніх органів із застосуванням ендоскопу. При даному дослідженні ендоскоп вводиться в порожнини через природні шляхи: в шлунок, наприклад, через рот і стравохід, в бронхи і легені - через гортань, в сечовий міхур - через сечовипускальний канал, також, можливо, через проколи або операційні доступи (лапароскопія і т. д.).

- езофагоманометрія - реєструє різні порушення моторики стравоходу.

моніторна рН-метрія стравоходу - тривале (від декількох годин до декількох діб) вимірювання кислотності в різних точках верхніх відділів ШКТ.

Переглядів: 1641 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz