Понеділок, 2024-04-29, 2:17 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 15 » Як лікувати лупу?
10:47 PM
Як лікувати лупу?

Як лікувати лупу?

Лікування лупи - сірувато-білих жирних лусочок на шкірі волосистої частини стає насущним, коли процес оновлення кліток шкіри голови різко прискорюється, внаслідок чого нові клітки шкіри не встигають повністю ороговіти, склеюються і відшелушуються у вигляді помітних пластівців. Це може бути звичайна лупа, або симптом таких захворювань, як себорея, псоріаз, висівковоподібний лишай і деяких інших. Тому лікування лупи завжди повинне починатися з медичного обстеження. 
Для лікування лупи насамперед використовуються медичні шампуні, до складу яких входять речовини, що володіють специфічним механізмом дії. Найчастіше речовина, що діє, володіє протигрибковим ефектом, оскільки надлишкове вироблення шкірного сала при себореї є сприятливою умовою для розмноження грибка, під впливом якого оновлення клітин епідермісу прискорюється. 
Рідше для лікування лупи застосовують шампуні, здатні безпосередньо гальмуватиріст клітин епідермісу і містять такі речовини, як солі цинку і селену, сірку. Ще є шампуні, що добре видаляють надлишок шкірного сала і що зменшують його продукцію, що актуально при лікуванні лупи як симптому себореї і псоріазу. Вони містять дьоготь або смолу, що отримується при переробці кам'яного вугілля. Шампуні для лікування лупи нового покоління містять іхтіол натрію (дистилят сланцевого масла) і спеціальні мінералопротеїнові комплекси, що підсилюють кровообіг в епідермісі і поліпшуючі живлення волосяної цибулини. Вони зазвичай не містять фарбників і консервантів, тому не викликають контактну алергічну реакцію і місцеве подразнення. Лікування лупи медичними шампунями проходить приблизно протягом декількох місяців. 
Лікування лупи полягає і у вживанні кератолітичних засобів, сприяючих відлущуванню лусочок рогового шару, наприклад, 10%-ї сірчаної мазі - її втирають в шкіру голови протягом декількох днів. При підвищеному саловідділенні  також рекомендують протягом місяця втирати в шкіру волосистої частини голови 60%-й розчин тіосульфату натрію, 2%-й саліцилової кислоти, спиртовий розчин нафталанської нафти, сульсенову пасту і тому подібне. 
Лікування лупи обов'язково проходить на тлі нормалізації харчування - обмеження вживання смаженого, гострого, мучного, жирного і солодкого. Все це підсилює синтез шкірного жиру. Раціон збагачується продуктами, багатими вітамінами A, B1, B2, B6 і які містять клітковину, яка нормалізує процес травлення, адсорбує токсини. Причиною лупи може бути і занадто суха шкіра голови через нестачу вологи в епідермісі. В цьому випадку досить відновити нормальний водний баланс в організмі, щоб шкіра голови перестала бути сухою - пити більше простій чистої води кімнатної температури (мінеральної, джерельної або талої). З фізіотерапевтичних методів в лікуванні лупи широко застосовують кріомасаж рідким азотом і дарсонвалізацію шкіри волосистої частини голови, що доцільно здійснювати до втирання кератолітичних засобів. 
Кріомасаж волосистої частини голови викликає звуження кровоносних судин з подальшим розширенням капілярів, що значно підсилює приплив крові до місця дії, внаслідок чого покращується живлення волосяних цибулин. Лікувальні засоби, нанесені після сеансів кріомасажу, надають посилену дію. Дарсонвалізація шкіри волосистої частини голови заснована на дії імпульсними синусоїдальними струмами високої частоти і напруги, і малої сили. Дарсонвалізацію здійснюють за допомогою гребінцевого вакуумного електроду, яким розчісують волосся плавними рухами. Цим досягається подразнення шкіри, що викликає рефлекторний вплив на кровообіг, обмін речовин і тонус судин. В результаті дарсонвалізація надає протизапальну, розсмоктуючу, дезинфікуючу і припікаючу дію. 

Натуральні рослинні засоби часто виявляються дуже ефективними в лікуванні лупи: 
при жирній лупі і випаданні волосся корисно змащувати шкіру голови 2-3 рази в тиждень спиртовою настойкою календули. Голову вкутують рушником і витримують 30 хвилин. Потім голову обмивають теплою водою. 
Столову ложку сухої подрібненої кропиви залити стаканом окропу, настоюватидобу, процідити. Отриманий настій втирати в шкіру голови не менше 2 раз на тиждень протягом 2 місяців. Краще всього процедуру проводити на ніч, волосся неополіскувати. 
Рецепт з кисломолочними продуктами - кислим молоком, кефіром, сироваткою густо намазувати волосся від коріння до кінчиків, злегка втираючи в шкіру голови. Залишити на 30 хвилин, після чого голову сполоснути теплою водою з гірчицею (столову ложку сухої гірчиці на 1 л води). Допомагає впоратися з лупою реп'яхове масло. Його можна купити в аптеці або приготувати самому: столову ложку подрібненого коріння лопуха залити склянкою будь-якої рослинної олії, краще рафінованої, перемішати. Настоювати суміш не менше 2 тижнів в темному місці при кімнатній температурі, процідити. Втирати в шкіру голови за 1 годину до миття голови 2-3 рази в тиждень протягом 3 місяців.
Найчастіше, в результаті прикладання навіть мінімальних зусиль, лупа проходить сама. Але якщо лікування лупи не приносить результатів протягом довгого часу, потрібна обов'язкова консультація лікаря - дерматолога.

Переглядів: 1895 | Додав: GAL | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz