Четвер, 2024-04-25, 12:34 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Як виникає нежить?
11:16 PM
Як виникає нежить?
Як виникає нежить?

Так що ж таке НЕЖИТЬ? І чому він не лікується?
Найбільш частою причиною нежиті є гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ), простіше кажучи - віруси. Рідше виникає і алергічний нежить, який має той самий механізм: на початку з'являється сухість, свербіж і печіння в носі, потім слизова носа набрякає, утруднюється носове дихання, голова перестає працювати, очі сльозяться (утруднений відтік слізної рідини через носослізний канал), "соплі "течуть струмком. Неприємний стан, правда?

Розглянемо докладніше роботу підступних вірусів.
Потрапивши на слизову носа з повітрям, віруси зв'язуються з білками, присутніми на поверхневих клітинах слизової, проникають всередину клітин і там посилено розмножуються. Процес цей триває 2-3 дні. При цьому порушується робота клітин слизової оболонки, погіршується нюх і загальний стан людини.

Чим же відповідає наш організм?
У відповідь на захоплення вірусами організм запускає серію біохімічних реакцій, в результаті яких виділяються певні біологічно активні речовини, наприклад кініни, які викликають поліпшення проходження рідини крізь стінки кровоносних судин. У результаті в носовій порожнині утворюється слиз, що містить особливі речовини, що нейтралізують віруси, і організм немов виділяє їх з себе. Однак, такою чудовою властивістю, слиз володіє лише в текучому стані. Коли ж вона стає густою, багатою білком, (при сухому повітрі в непровітрюваному приміщенні, при високій температурі хворого) створюється дуже сприятливе середовище для розмноження в ній бактерій. Тоді до вірусної інфекції приєднується бактеріальна і "соплі" мають жовто-зелений відтінок.

Таким чином, нежить - це захисна реакція організму на потрапляння вірусів, а також певних алергічних компонентів. Тому боротися з ним не потрібно, треба просто допомагати своєму організму в цій нелегкій боротьбі - частіше провітрювати приміщення, пити більше рідини, забезпечити тепло і спокій.
Переглядів: 1108 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz