Неділя, 2024-05-05, 3:00 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Листопад » 8 » Хірургічні інструменти античних часів
6:57 PM
Хірургічні інструменти античних часів

Хірургічні інструменти античних часів

З незапам'ятних часів люди витягували зі своєї шкіри колючки, занози, стріли та інші сторонні тіла. Причому знаряддями перших «хірургічних» дослідів, ймовірно, служили гостро заточені кам'яні леза, які наші предки використовували в різних цілях. Поширеним явищем були й незначні операції на тваринах. Людина приручила деяких тварин близько 9000 років тому, і найнадійнішим способом перетворити агресивного самця будь-якої породи в слухняну тварину була кастрація.

Ножі з кременю або обсидіану (вулканічне скло), з якого можна було зробити надзвичайно гостре лезо, ймовірно, використовувалися для обрізання яєчок у нещасного бика.

Перші зразки більш досконалих хірургічних інструментів з'явилися в Єгипті, який пізні греки та римляни вважали колискою медицини. Ще до будівництва пірамід (близько 2600 р. до н. е.) єгиптяни виготовляли хірургічні леза, досить гострі для таких простих операцій, як обрізання, якому зазвичай піддавалися чоловіки в Давньому Єгипті. Цей обряд єгиптян, схоже, перейняли євреї, араби та інші народи Близького Сходу.

Мідні голки, очевидно, також були серед перших хірургічних інструментів. Про це згадується в папірусі Сміта, присвяченому медицині. У ньому описується безліч методів накладання швів на рани голови, плечей та інших частин тіла. Дивує походження самого папірусу. Він був написаний приблизно в 1700 р. до н. е. Однак його архаїчна мова свідчить про те, що це копія тексту, складеного на 1000 років раніше. Як зазначав професор Гарі Сеггс (найбільший британський фахівець з древньої цивілізації Близького Сходу), папірус «є єгипетським медичним документом, максимально схожим з сучасним науковим документом». У самому справі, єгипетська хірургія дуже рано досягла висот, але після появи папірусу Сміта фактично прийшла в занепад.

Рано хірургія з'явилася і в Іраку, приблизно близько 1000 років тому. Тут вавілонські лікарі користувалися хірургічними ножами з обсидіану або, частіше, з бронзи. У них також були пилки, трепанатори, свердла для свердління черепа.

Медичні інструменти доісторичної епохи зазвичай зустрічаються як поодинокі, випадково збережені предмети. Унікальне виняток становить знайдений в могилі на острові Крит (XV в. до н. е.) набір інструментів, який належав лікарю мінойської цивілізації. Він складається з хірургічних щипців, сверл, скальпелів, великого розширювача для внутрішнього огляду і різноманітних за формою шматочків каменю і мармуру, які, очевидно, призначалися для подрібнення лікарських інгредієнтів. Ще більш вражає схожість хірургічних інструментів з класичними грецькими зразками. Зроблені з міді, вони фактично ідентичні бронзовим і металевим інструментам, що з'явилися 1000 років потому в грецьких храмах лікування.

Один з найбільш повних наборів хірургічних інструментів стародавнього світу представлений на рельєфі, що знаходиться в єгипетському храмі Ком Омбо, вигравірувані приблизно в 100 р. до н. е.. У той час єгипетська цивілізація вже була елінізована протягом двох століть греками. На цьому рельєфі зображено зонд, хірургічні щипці, пили, венорасширювач, каутер (металевий припалювач), перев'язувальні засоби, колба, цілющі рослини, пара ножиць, губка, різноманітні скальпелі, коробка для інструментів і банки.

Переглядів: 1519 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz