П`ятниця, 2024-04-19, 7:59 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2014 » Серпень » 18 » Передменструальний синдром (прояви, діагностика і лікування)
2:38 PM
Передменструальний синдром (прояви, діагностика і лікування)

Передменструальний синдром (прояви,  діагностика і лікування)

Передменструальний синдром або ПМС - це комплекс вегето-судинних, обмінно-ендокринних, психоемоційних порушень, які з'являються у жінки перед настанням менструації. На самому початку менструації або в перші її дні даний стан проходить. Такий комплекс порушень, який ще називають синдромом передменструальної напруги, зустрічається у 50-80% жінок у віці 20-40 років. У більшості випадків прояву ПМС мають легку форму і не вимагають допомоги фахівців, але в деяких випадках жінка не може обійтися без допомоги лікаря.

Причини передменструального синдрому ще повністю не встановлені. Але більшість фахівців стверджують, що даний стан викликає різкий стрибок рівня естрогенів (статеві гормони жінки) в останні дні менструального циклу. Називають ще деякі причини, що сприяють розвитку ПМС: спадкова схильність; неповноцінне харчування; при цьому потяг до вживання шоколаду, прискорене серцебиття, запаморочення, головні болі пов'язані з дефіцитом магнію; втома, підвищення чутливості грудей, накопичення рідини в організмі, часті зміни настрою викликані дефіцитом вітаміну В6; циклічні щомісячні коливання рівня деяких речовин в головному мозку, наприклад, ендорфінів, що впливають на настрій.

Основні ознаки ПМС

Симптоми передменструального синдрому досить різноманітні. Фахівці називають близько 120 ознак даного стану, які проявляються у жінок в різні дні перед менструацією. Ознаки передменструального синдрому залежать від його форми.

Розрізняють шість основних форм ПМС:

1.Психовегетативна. Основними проявами цієї форми є підвищена стомлюваність, забудькуватість, слабкість, сонливість або безсоння, плаксивість, дратівливість, образливість, конфліктність. Жінка страждає від метеоризму, запорів, підвищеної сприйнятливості до звуків і запахів, зниження статевого потягу, раптових спалахів гніву, депресії, оніміння рук. ПМС у дівчат-підлітків часто проявляється агресивною поведінкою. У молодих дівчат він нерідко характеризується періодами депресії.

2.Набрякова. До основних симптомів передменструального синдрому даної форми відносяться нагрубіння і болючість молочних залоз, набрякання обличчя, пальців рук, гомілок, свербіння шкірних покривів, вугрі, слабкість, хворобливість і здуття живота, м'язові болі, пітливість, невелике збільшення ваги.

 3.Цефалгічна. Основною ознакою передменструального синдрому в цій формі є головний біль. Він може мати нападоподібний характер, а може супроводжуватися почервонінням або набряком обличчя. Крім того, у жінки часто з'являється нудота, блювота, непритомність, запаморочення, дратівливість.

4.Кризова. Ця форма ПМС частіше зустрічається у жінок в пременопаузальний період, від 45 до 47 років. Для неї характерне підвищення артеріального тиску, часто виникає прискорене серцебиття, почуття здавлювання за грудною кліткою, страх смерті. Більшість жінок при цьому мають хвороби серцево-судинної системи, нирок, шлунково-кишкового тракту.

5.Атипова. До нетипових ознаками передменструального синдрому відносять розвиток мігрені, підвищення загальної температури тіла до 38° С, напади астмоподібної задухи, виразкове запалення слизової ротової порожнини.

6.Змішана. У більшості випадків жінки страждають від симптомів передменструального синдрому змішаного характеру. Найбільш часто поєднуються психовегетативна і набрякова форми.

Діагностика

Діагностика передменструального синдрому будується на ретельному опитуванні пацієнтки, при якому виявляється циклічний характер патологічних симптомів.

Вважають, що діагноз достовірний при наявності не менше п'яти з таких симптомів при обов'язковому прояві одного з перших чотирьох:

1. Емоційна лабільність: дратівливість, плаксивість, зміна настрою

2. Агресивна або депресивний стан

3. Почуття тривоги і напруги

4. Погіршення настрою, відчуття безвиході

5. Швидка втомлюваність, слабкість

6. Неможливість концентрації уваги

7. Зміни апетиту, схильність до булімії

8. Сонливість, безсоння

9. Нагрубіння і болючість молочних залоз, головні болі, набряки, суглобові або м'язові болі, збільшення ваги.

З лабораторних методів обстеження визначають гормональний спектр, інструментальні методи обстеження включають електроенцефалографію, рентгенографію черепа.

Лікування передменструального синдрому

1. На першому етапі обов'язково дотримання режиму праці та відпочинку. Харчування має бути з дотриманням дієти в другій фазі циклу, яке виключає вживання кави, шоколаду, гострих, солоних страви та обмеження споживання рідини. Їжа повинна бути багата вітамінами, тваринні жири і вуглеводи рекомендується обмежити.

2. В якості симптоматичної терапії можливе застосування седативних препаратів, при алергічній реакції - антигістамінних (у другій фазі циклу).

3. З метою поліпшення кровообігу в ЦНС ефективне застосування судинних препаратів, таких як ноотропіл.

4. При набряковій формі передменструального синдрому показано призначення сечогінних препаратів, які чинять і гіпотензивний ефект (зниження артеріального тиску)

5. При лікуванні масталгії (болючість молочних залоз) рекомендується застосування гелю, що містить натуральний прогестерон.

Гормональна терапія проводиться при недостатності другої фази циклу. Призначаються гестагени з 16-го по 25 день циклу. 

Переглядів: 1188 | Додав: GAL | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz