Четвер, 2024-05-02, 3:51 AM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 9 » Що таке СІТ? Покази, ефективність...
11:05 PM
Що таке СІТ? Покази, ефективність...

Що таке СІТ? Покази, ефективність... 

СІТ проводитися тоді, коли не можна повністю виключити причиннозначимий алерген з навколишнього середовища і контакт з ним неминучий - наприклад, пилкові алергени, плісняві грибки, кліщі домашнього пилу й інші побутові алергени. Якщо виключення алергену можливо (тварини, харчові продукти), воно дає кращий терапевтичний ефект.

СІТ дуже ефективна як профілактика серйозних алергічних реакцій на жала ос і бджіл (при інсектній алергії) та при інфекційно-алергічній бронхіальній астмі. Доведено можливість зниження доз застосовуваних кортикостероїдних гормонів і навіть повна їх відміна після проведення цього методу лікування при гормонозалежній астмі.

СІТ виявляється ефективною і значно полегшує перебіг як основного, так і супутніх захворювань у хворих при поєднанні астми із захворюваннями ЛОР-органів, ендокринними, серцево-судинними, гастроентерологічними захворюваннями і неврозами.

Механізми алерген-специфічної імунотерапії

Гіпосенсібілізація - це зниження чутливості організму до алергену. Це є однією з цілей СІТ. При зниженні чутливості до алергенів - зменшуються або усуваються симптоми алергії.

Механізми СІТ різноманітні - це перебудова характеру імунної та цитокінової відповіді, вироблення "блокуючих" антитіл, зниження вироблення IgE, гальмівний вплив на медіаторний компонент алергічного запалення. СІТ гальмує як ранню, так і пізню фази негайної алергічної реакції, пригнічує клітинну картину алергічного запалення, неспецифічну і специфічну гіперреактивність бронхів при бронхіальній астмі.

Як проводять алерген-специфічну імунотерапію?

Алерген-специфічну імунотерапію може проводити тільки лікар алерголог! Регулярне введення невеликої кількості лікувального алергену з поступовим збільшенням дози стимулює вашу імунну систему. З часом розвивається "стійкість" до алергену.

Специфічне лікування проводиться строго під час ремісії хвороби, після санації запальних процесів в легенях та інших вогнищ хронічної інфекції. Цей метод лікування проводиться довго (протягом декількох місяців), починають з ін'єкції мінімальною кількістю причинного алергену з поступовим підвищенням концентрації. Частота ін'єкцій 2-3 рази на тиждень. Всього близько 24-54 ін'єкцій протягом 2-4 місяців. Ін'єкції алергену проводять одноразовими інсуліновими шприцами підшкірно і тоненькими голками, що виключає болючість процедури.

Під час курсу не повинно бути додаткових алергенних впливів на організм хворого - необхідне дотримання дієти. При загостренні основного захворювання (напад бронхіальної астми, прояві алергічного риніту) лікування тимчасово припиняється.

Ефективність даного методу не є абсолютною і залежить від реактивності організму пацієнта і супутньої патології.

Специфічне лікування несумісне з проведенням профілактичних щеплень.

Існують різні курси терапії:

• коротка передсезонна терапія;

• повна передсезонна терапія;

• цілорічна терапія.

Більш ефективним є цілорічний метод лікування полінозу.

Ефекти алерген-специфічної імунотерапії:

• СІТ попереджає розширення спектру алергенів, до яких формується підвищена чутливість. Це має величезне прогностичне та профілактичне значення. Призупиняється природний розвиток атопічної хвороби, яка без курсів СІТ закінчується полісенсибілізацією (множинна чутливість до алергенів).

• СІТ попереджає ускладнення перебігу алергічного захворювання і перехід більш легких клінічних проявів (алергічний риніт) у більш важкі (бронхіальна астма).

• Після курсу СІТ зменшується потреба в протиалергічних і протиастматичних лікарських препаратах. Скорочується частота використання симптоматичних ліків і препаратів невідкладної допомоги - антигістамінні препарати, бронхолітики і т.п. Знижується необхідна потреба в препаратах базисної протизапальної терапії, в тому числі гормональних засобів.

• Після проведення повноцінного курсу СІТ відзначається тривала ремісія алергічного захворювання.

• При проведенні передсезонної алерговакцинаціі при полінозі (перед сезоном алергії на пилок) висока ймовірність, що Ви не будете відчувати жодних проблем у роботі, відпочинку і спорті в період вашого звичайного сезонного загострення.

Ефективність алерген-специфічної імунотерапії

Приблизно у 90% людей з алергічним ринітом або поліноз, хто пройшов повний курс СІТ, відзначається відмінний або гарний ефект.

СІТ як і раніше вважається основним методом лікування бронхіальної астми, який впливає на імунологічну причину алергічного запалення в бронхах, і є, мабуть, єдиним методом терапії, що забезпечує тривалу ремісію бронхіальної астми. Імовірність ремісії захворювання протягом 20 років після закінчення 3-річного курсу лікування оцінюється в 70%.

Важливим моментом, що визначає ефективність СІТ, є сумарна доза лікувального алергену за курс лікування, яка повинна бути значною. При використанні поширених "укорочених" схем (звичайно в госпітальних умовах) доза лікувального алергену низька, а як наслідок страждає ефективність.

Основні висновки, що характеризують клінічну ефективність СІТ, можуть бути зведені до наступного:

• Ефективна СІТ призводить до зниження чутливості пацієнта до даного алергену, що виявляється проведенням алерген-специфічних провокаційних проб, до зникнення клінічної симптоматики в період природного впливу алергену або до зменшення її вираженості і зниження потреби в протиалергічних лікарських препаратах.

• СІТ високоефективна при алергічних сезонних і цілорічних ринітах (ринокон'юнктівіт) і при атопічної бронхіальній астмі.

• На відміну від усіх існуючих методів лікування алергічних захворювань, позитивний ефект від СІТ зберігається на тривалий (принаймні протягом кількох років) період.

• Чим молодший пацієнт і чим більш рання стадія захворювання спостерігається у нього при проведенні СІТ, тим вища її лікувальна дію.

• Своєчасно проведена ефективна СІТ попереджає перехід захворювання в більш важкі форми і трансформацію алергічного риніту в бронхіальну астму.

• Клінічно лікувальну дію СІТ досягає при завершенні повторних курсів (3-5) лікування, але може проявитися після першого курсу.

Переглядів: 6686 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz