П`ятниця, 2024-03-29, 12:09 PM
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Медична скарбниця
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Вплив комп'ютера на зір
11:20 PM
Вплив комп'ютера на зір

Вплив комп'ютера на зір

 Якщо питання про вплив електромагнітних полів на здоров'я ще спірне, то вже напевно на зір комп'ютер впливає негативно. У будь-якому випадку, коли діти або дорослі зайняті роботою, пов'язаною з напругою зору, їх очі стомлюються. 

Потенційна втома очей існує при будь-якій роботі, в якій бере участь зір, але найбільш велика вона, коли потрібно розглядати об'єкт на близькій відстані. Проблема ще більше зростає, якщо така діяльність пов'язана з використанням пристроїв високої яскравості, наприклад, монітора комп'ютера. У дітей особливо часто втомлюються очі, оскільки їх очі і м'язи, які ними управляють, ще не зміцніли. Якщо ваша дитина збуджена більше, ніж зазвичай, і для цього немає іншої очевидної причини, то це цілком може бути викликано тривалим перебуванням за комп'ютером. Надмірне захоплення роботою за комп'ютером може також посилити вже наявні проблеми із зором. Багато дітей страждають незначним погіршенням зору, яке можна розцінювати як "неприємність". З часом тут буде потрібно корекція зору, але втручання медицини, можливо, вдасться уникнути до досягнення юнацького або дорослого віку. Але якщо діти настільки сильно захоплені комп'ютером, що весь вільний час проводять за клавіатурою, то ця "неприємність" може перерости в щось більше, що зажадає корекції в ранньому віці. На щастя, більшості цих проблем вдається достатньо легко уникнути.

Ось кілька простих рекомендацій
Найбільш очевидне рішення - це обмежити кількість часу, проведеного дітьми за комп'ютером без перерви. Рекомендується робити коротку перерву через кожні 30 хвилин занять. Ідеальною "розрядкою" може бути фізична активність, що не вимагає напруги зору. Деякі фахівці пропонують вправи для очей, які допомагають дітям уникнути проблем, пов'язаних з використанням комп'ютера. Це можуть бути такі прості вправи, як, наприклад, стеження за об'єктами, що рухаються в полі зору або концентрація зору на віддалених предметах. Непогано також урізноманітнити характер занять дитини за комп'ютером. Наприклад, роботу з текстовим процесором можна чергувати з грою, в якій присутні рухомі об'єкти. Таке чергування буде вимагати від молодих очей зовсім різної поведінки і перешкодить їх стомлюваності, викликаною тривалою концентрацією зору на одній і тій же меті. Ще один спосіб зменшити ризик перенапруження очей полягає у виборі хорошого монітора. Монітори з високою роздільною здатністю завжди зручніші для очей ніж монітори з низьким розширенням. Якщо ви і ваші діти збираєтеся сидіти біля комп'ютера довго, то вам необхідно мати дисплей з високою чіткістю. Нарешті, важливо вжити заходів щодо зменшення відбивання світла від монітора. Яскраве і нерівне освітлення в кімнаті може викликати неприємні відображення на екрані. Можливі способи вирішення цієї проблеми полягають у виключенні верхнього освітлення, закритті штор на вікнах, які пропускають дуже яскраве світло і повороті монітора таким чином, щоб ні прямо перед ним, ні ззаду не було яскравих джерел світла. 

Якщо вашій дитині завдає клопоту відбивання світла від монітора або його власна яскравість, то перед ним можна встановити спеціальний антибліковий екран. Якщо, незважаючи на ці запобіжні заходи, ваша дитина скаржиться на головний біль, якщо у неї запалюються і сверблять очі або якщо  несподівано виникають труднощі з читанням або іншими шкільними заняттями, то вам необхідно показати її оптометристу або офтальмологу. Не забудьте при цьому повідомити, що у вас удома є комп'ютер, і розкажіть, скільки часу за ним проводить дитина. Лікар може призначити спеціальні вправи для очей або підібрати дитині окуляри, призначені саме для роботи на середній відстані, характерної для комп'ютера.

Переглядів: 1536 | Додав: GAL | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz